Terugblik uitstapje Lauwersoog

Op woensdag 2 november vertrokken we rond 13 uur vanaf de molen met een museum touringcar. Eerst nog wat oponthoud omdat de bus over het plastic opstap krukje was gereden, wat nu stuk was. Maar geen probleem, Wil had er zo een wel thuis die we konden gebruiken. De bus reed naar het kruispunt met de Krassumerstraat, waar we al vrolijk zingend (We gaan nog niet naar huis, nog lang niet) op de terugkomst van Wil wachtten.

Daarna moest de bus daar keren om richting Winsum te gaan, weer bij de brug aangekomen gingen de bomen net dicht, hilariteit en gelach alom. Pieter van Dijk had een route uitgezocht die langs het oude traject van lijn 65 van de Gado bus ging. Daarbij vertelde hij in elk dorp de historische wetenswaardigheden of anekdotes. Zoals de oude dokter Posthumes en de babyhokjes in Eenrum, het bietenzaad sorteren met de hand in ‘Hoorn en Wehe’. De ‘Weg van Lains noar Klooster”van Ede Staal en dat je in Ulrum beter geen lekke band kan krijgen op zondag.

Vanaf Zoutkamp langs de oude weg door het Lauwersmeer nam John Dohle het woord over. John vertelde als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer over het landschap waar we doorreden. Over het schoonmaken van de rietkraag en wat ze daar al niet in tegenkwamen en over de vogelkijkhut en de sterrenkijkplek.

Bij het Lauwersnest, activiteitencentrum aangekomen kregen we koffie, thee en een lezing doorspekt met humor van boswachter Jaap KLoosterhuis. ​We zagen het ontstaan van het Lauwersmeer en de fasen van afsluiting, de Konikpaarden en Schotse Hooglanders die zorgen voor de diversiteit van het landschap door hun begrazing. We leerden over de vele vogels in het gebied en de orchideeën.

Aansluitend liepen de meesten van ons mee voor een wandeling van een half uur langs het darksky pad en door een open gebied. Daar vertelde de boswachter het een en ander over nachtwandelingen en het maaibeleid. We kwamen uit bij de touringcar en lieten ons naar het visrestaurant rijden alwaar tafels voor ons gereserveerd waren en we uit 3 menu’s konden kiezen.

Al smullend zaten we in groepjes gezellig te kletsen en na het toetje gingen we tevreden en voldaan na een afwisselende en boeiende middag huiswaarts.

Rond 19 uur waren we veilig en wel weer in Garnwerd.

Met dank aan de ouderencomissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.