AED

aedSinds twee jaar hangt er een openbare AED in het dorp. Deze hangt aan de school. Wanneer omstanders een calamiteit (= hartstilstand) melden bij 112 worden de burgervrijwilligers van Hartslag.nu via een app opgeroepen als zij zich binnen een afstand van 6 minuten van het slachtoffer bevinden. Van de beschikbare vrijwilligers wordt een deel naar de plek van de calamiteit gestuurd, en twee personen krijgen een seintje om de AED op te halen. In het appbericht staat ook de code waarmee de AED kast kan worden geopend. U kunt deze code op het cijferslot invoeren, gevolgd door ‘Start’. Hierna draait u de zwarte knop een kwart slag met de klok mee zodat u de deur kunt openen en de AED mee kunt nemen naar de plek van het ongeval.
Het beheer van de AED ligt op dit moment bij Robbert Vermeulen. Hij zorgt ervoor dat de AED altijd een volle batterij heeft, dat de plakkers/electroden niet
verlopen zijn en dat de AED regelmatig getest wordt.
Bent u in het bezit van een reanimatiediploma met of zonder AED aantekening, dan kunt u zich aanmelden via de site van hartslag.nu.

Wat vooraf ging…

De drie horecagelegenheden van Garnwerd hebben op verzoek van de Dorpsvereniging besloten samen een AED of ook wel defibrillator aan te schaffen. Voor hun gasten, maar ook voor het dorp. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws!

De dorpsvereniging heeft contact gezocht met de Stichting Groningen Hartveilig om te bekijken wat wij kunnen doen, om een AED ook functioneel te krijgen. Enerzijds is er een ‘kast’ nodig voor het apparaat op een openbare plek. Daarnaast moeten we natuurlijk voldoende en goed opgeleide vrijwilligers beschikbaar hebben die bij een melding bij 112 kunnen optreden.

Het bestuur heeft zich bij de Stichting ingeschreven voor de actie waarbij een AED-kast werd verloot. Tot onze grote verrassing hebben we de kast (ter waarde van ongeveer 800 euro) gewonnen. Om de kast daadwerkelijk te ontvangen moeten we nu op zoek naar 12 vrijwilligers uit Garnwerd e.o. Dus…

Heb jij een BHV-diploma,
ben je EHBO-er of
ben je anderszins ‘gediplomeerd’ in het gebruiken van een AED,
OF ben je bereid een dergelijke cursus kosteloos te volgen?

Meld je dan t/m 15 maart bij het bestuur: dorpsvereniginggarnwerd@gmail.com.

Jouw hulp is Hart nodig!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.