De kerk

Bovenop de wierde van Garnwerd ligt deze laatromaanse zaalkerk. De kerk toont aan de westkant een forse zadeldaktoren uit de 18e eeuw die een oudere toren vervangt. De oostkant wordt afgesloten door een vijfzijdig koor. Er is nog één origineel raam in de zuidmuur. Binnenin de kerk vinden we het oude interieur met de 19 e eeuwse kerkbanken en het bijzondere van Dam orgel uit 1809. verder nog enkele oudere elementen: de vroeg 18e eeuwse preekstoel wordt omgeven door een eenvoudig doophek. De herenbank met rococoversieringen komt uit de late 18e eeuw. In het koor staat een bijzondere avondmaalstafel, ook uit de 18e eeuw. De stijl daarvan wijkt sterk af van de rest van het interieur en is eerder heraldiek dan kerkelijk te noemen. Waarschijnlijk komt deze zogenaamde ‘kwabbentafel’ uit een borg. In 2014 is hij gerestaureerd, waarbij de oorspronkelijke verflagen met de marmerimitatie weer nauwkeurig zijn vastgelijmd.

Garnwerd is al 30 jaar podium voor concerten, dichtersavonden, theatervoorstellingen en exposities, georganiseerd door de stichting Te Gast in Garnwerd. Dit festival speelt zich niet alleen af in de kerk, maar vooral in de huiskamers rondom de kerk. Omgetoverd tot kleine concertzaaltjes worden ze het decor van een aantal intieme optredens.

Al vele jaren zijn er gratis toegankelijk orgelconcerten op het historische orgel. In de maanden april, mei en juni worden deze inloopconcerten (men mag gedurende het concert vrij in- en uitlopen) elke zaterdagmiddag van vier tot vijf uur gegeven. (zie ook de jaarkalender)

De kerk in Garnwerd is ook te huur. Voor bruiloften, concerten, exposities, muziekopnames, begrafenissen of andere evenementen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hein Zeevalking, telefoon: (0594) 621 716.

Reacties zijn gesloten.