Reitdieptochten67ste Reitdieptochten 2016

Op zondag 28 augustus 2016 vinden de Reitdieptochten weer plaats in Garnwerd.
We hopen op prachtig weer, zodat de wedstrijden en de recreatietochten voor de 67ste keer kunnen worden gezwommen.
Zoals altijd vinden Start en Finish plaats op de dijk achter de parkeerplaats van Garnwerd aan Zee
Inschrijving voor de tochten begint om 12.00 uur
Start van de meisje tot 16 jaar is om 13.30 uur (500 meter)
Start van de jongens tot 16 jaar is om 14.15 uur (500 meter)
Start van de Dames vanaf 16 jaar is om 15.15 uur (1000 meter)
Start van de Heren vanaf 16 jaar is om 16.00 uur (1000 meter)
Prijsuitreiking vindt plaats om uiterlijk 17.00 uur
www.reitdieptochten.nl

Reitdieptochten Garnwerd: al jaren een traditie!

De geschiedenis van de traditionele Reitdieptochten is begonnen in 1939. Jacobus van Dijk nam in 1938 de beurtdienst met het laatste zeilende beurtschip over van Adriaan ter Wiel. Jacobus was opgegroeid in Schouwerzijl en het was hem een doorn in het oog dat veel kinderen in Garnwerd niet konden zwemmen. Zijn vriend Johannes Lodewegen had een opleiding gevolgd als badmeester en is jaren als zodanig actief geweest in het zwembad van Electra. Hij gaf Jacobus het advies om de Garnwerder jeugd het zwemmen te leren. Na de werkdag stond de jeugd te wachten om gezamenlijk naar het Reitdiep te gaan. De eerste proef van bekwaamheid was van af de wal bij de brug naar de dukdalven te zwemmen.

Als men zover was dat de dukdalven aan de andere kant van de vaargeul bereikt konden worden was dit goed voor het sein; “nu kun je zwemmen”. Natuurlijk was er toen ook al een soort competitie gevoel of de jeugd uit Winsum of Ezinge net zo goed/snel konden zwemmen als de Garnwerders, zo is het tot de wedstrijd gekomen. Vanaf het prille begin in 1939 tot vandaag de dag is het unieke van de Reitdieptochten dat het geen club of vereniging is, maar door heel veel inwoners van Garnwerd en omstreken met elkaar wordt gedaan. Elk jaar, in de eerste week na de zomervakantie vinden de Reitdieptochten plaats.

Er is een Wedstrijd en een Recreatietocht.

reitdieptochten 2Alle deelnemers ontvangen na afloop een mooie herinneringsmedaille. De eerste drie wedstrijdzwemmers per categorie, krijgen een mooie beker uitgereikt! Wij zijn ieder jaar weer met ongeveer 40 tot 45 vrijwilligers actief om er een geslaagde dag van te maken. Met de komst van het recreatiegebied met toiletgebouw en het gratis beschikbaar stellen van alle faciliteiten is de organisatie sterk verbeterd. De Eendracht de oudste fanfare van Nederland is vanaf het begin in 1939 ieder jaar aanwezig voor de muzikale omlijsting. Wij hopen dat wij met de Garnwerders en heel veel deelnemers bij mooi weer en heerlijk water nog vele jaren de Reitdiepzwemtochten te organiseren.

de Reitdieptochten commissie,
zie: www.reitdieptochten.nl

Reacties zijn gesloten.