Naar een nieuwe canon van het Westerkwartier

(ingezonden)
Zuidhorn, 28 oktober 2022
Na Nederland (2006) en de provincie Groningen (2008) krijgt ook het Westerkwartier in 2010 een eigen canon. Dertig vensters bieden zicht op aspecten van de cultuurgeschiedenis van de regio. Met nieuwe fietsroutes zijn die voor een breder publiek toegankelijk gemaakt, maar een onderwijs-canon is en wordt de canon van het Westerkwartier niet.

Onze blik op de geschiedenis en op wat het waard is om te bewaren verandert. Mede daarom is in 2020 de landelijke canon op bepaalde punten herzien. Dat is aanleiding om verschillende regio-canons op een zelfde manier tegen het licht te houden: zijn de verschillende vensters goed gespreid over de tijd en over verschillende thema’s? Klinken de stemmen van verschillende sociale lagen en groepen er voldoende in door? En vooral: kunnen we de regio-canon ook zo maken dat hij geschikt is volwassenen én kinderen, dus voor het onderwijs en de erfgoedsector, maar ook voor het toerisme?
In Groningen (stad en provincie) en ook in Westerwolde zijn mensen al bezig na te denken over nieuwe regio-canons. Het lijkt goed als we hier ook in het Westerkwartier een begin mee maken.
Daarom nodigen we jullie uit voor een informatie- en inspiratiebijeenkomst over de nieuwe canon van het Westerkwartier. Deze bijeenkomst wordt o.a. luister bijgezet door Marjan de Groot – Reuvekamp, voormalig lid van de commissie Kennedy die in 2020 de landelijke canon heeft herzien.

Vrijdag 18 november 16.00 – 18.00
Cultureel Centrum Zuidhorn, Jellemaweg 3
Entree: gratis – graag wel even opgeven bij erfgoedwesterkwartier@kpnmail.com

Programma
16.00 – 16.15 inloop
16.15 – 16.20 welkom
16.20 – 17.00 lezing van Marjan de Groot – Reuvekamp over de herziening van de landelijke canon
17.00 – 17.15 pauze
17.15 – 17.50 korte presentatie van en brainstorm over de plannen voor een nieuwe regiocanon
voor het Westerkwartier
17.50 – 18.00 afsluiting

Graag verwelkomen we je of jouw organisatie op deze middag!
Stichting Kwartiermakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.