Garnwerd Grandioos; Terugblik Braggeltocht zondag 15 juli 2018

De zondag stond in het teken van de Braggeltocht, de achtste editie alweer.

Ongeveer 1000 mensen van alle leeftijden liepen met lachende gezichten door de sloten, sprongen in de modder of lieten zich via een stuk landbouwzeil naar beneden glijden. Aan de kant stonden nog meer vrolijke mensen naar dit prachtige modderspektakel te kijken.

Een dag eerder, zaterdag 14 juli, was er al een groot aantal vrijwilligers in de weer om alle hindernissen uit te zetten voor de braggeltocht. Het moest natuurlijk wel weer een beetje anders dan de voorgaande jaren. Dat vraagt om een goede voorbereiding. Natuurlijk werd de tocht weer voorgelopen. Je wilt als organisatiecomité dat alles goed voorbereid is, er doen tenslotte wel 1000 mensen mee.

Zondagmorgen was een nog grotere groep vrijwilligers weer paraat om de laatste voorbereidingen te doen en om mee te helpen bij de tocht zelf. Rond 12.00 uur werd alles klaargezet voor de inschrijvingen. Even zag het er naar uit dat er deelnemerslijsten misten, maar gelukkig werden deze snel weer teug gevonden en kon iedereen met lijsten plaatsnemen achter de inschrijftafels. De eerste deelnemers kwamen ondertussen de tent al binnen lopen. Ze hadden er zin in. Veel deelnemers hebben al meerdere jaren mee gedaan met de braggeltocht. Het is zo leuk dat ze eigenlijk geen jaar willen missen. Ook dit jaar waren er weer veel vaders, moeders met hun kinderen en vriendengroepen. Een groep vriendinnen had er echt werk van gemaakt. Ze droegen allemaal een zwart T-shirt met het opschrift Braggelspetters in gouden letters. Hoe lang hun opschrift nog te lezen was, is niet bekend.

Het enthousiasme om mee te doen lijkt elk jaar weer groter te worden. Zodra bekend is dat je je kan inschrijven, is binnen 24 uur het maximaal aantal deelnemers al bereikt.

De eerste starters van deze moddertocht zijn altijd de wedstrijdlopers. Plezier, en ook de snelheid, is voor hen van belang. In totaal waren er dit jaar slechts acht wedstrijdlopers, waarvan drie vrouwen. Eén van de mannen moest tussentijds stoppen, omdat hij te veel last kreeg van zijn hooikoorts.

Vorig jaar eindigde hij nog op de derde plaats en nu kwam hij als snelste loper over de finish, Menno Dijkstra. Hij liep de tocht in 18 minuten en 14 seconden. De winnaar van vorig jaar, Jurgen Guikema, kwam bijna 1 minuut later over de eindstreep en de derde plaats was voor Leon Schaaphok met een tijd van 24 minuten en 54 seconden. Voor hem geen koude douche om schoon te spoelen, maar gewoon even uitrusten op de stoeprand. Bijna 10 minuten later renden Jolanda Dijkers en Marjolein Buma samen onder de finishboog door met een tijd van 34 minuten en 9 seconden. Iets meer dan twee minuten later gevolgd door Sandra Gol.

Voor de wedstrijdlopers werden onder luid applaus de medailles en de bekers uitgereikt. Nog even een foto en de braggeltocht zat er voor deze lopers alweer op. In de tent klonken geluiden van mensen die volgend jaar ook als wedstrijdloper mee willen doen.

Na het startschot voor de wedstrijdlopers startten enkele minuten later de bijna 1000 recreatieve lopers in groepen van circa 100 mensen vanaf restaurant Garnwerd aan Zee. De braggelaars wandelden of liepen in een drafje richting de dijk om via een groot blauw landbouwzeil de eerste sloot in te glijden. Het braggelen was begonnen. Gelukkig zat er ondanks de droogte genoeg water in de sloten en er was een heuse braggelspuit. Ook dit jaar weer een hindernis van de scouting. Niet voor iedereen was het even makkelijk om over deze grote opgeblazen rubber rollen te komen. Gelukkig kon je er ook omheen. Halverwege werd je verwelkomd door de muziek van DJ Guus en kon elke braggelaar even tot rust komen met een biertje of frisje. De laatste groep vond het er zo heerlijk dat ze door opperbraggelaar Derk van de organisatie na lichte dwang weer in beweging kwamen.

Aan het eind van de tocht stond op een trailer het duo Melody iedereen enthousiast toe te zingen. Eer werd volop meegezongen met de bekende Nederlandstalige liedjes en er werd zelfs gedanst. Hoewel dat voor de braggelaars nog lastig was. De lopers moesten onder de trailer door en klauterden daarna dan echt de laatste sloot uit. En toen via de weilanden terug het dorp in en onder de finishboog door. De grote douche stond al klaar bij de molen of je kon het Reitdiep inspringen om je schoon te spoelen.

Het was prachtig weer, dus de lopers en de toeschouwers genoten na de braggeltocht nog heerlijk na op het terras of gingen nog even naar de kermis. En toen zat de 8e editie van de Braggeltocht er weer op.

Tot volgend jaar!

(door Marian Kielema)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.