Garnwerd Grandioos 2019; Terugblik op zaterdag 13 juli

Het is alweer vroeg dag in Garnwerd. Een vrachtwagen, volgeladen met kramen, rijdt om half 8 het dorp binnen. De braderie begint dit jaar een uurtje eerder, en alles moet wel op tijd klaar staan. Dit jaar zijn er weer meer kramen dan vorig jaar, circa 70. Meer dan 50 standhouders hebben een kraam gehuurd.

Om 10 uur is het een drukte van belang in de straten. Auto’s met en zonder aanhangers en bestelbussen rijden naar hun plek. Er zijn veel nieuwe standhouders, die soms ook voor de eerste keer in Garnwerd komen, dus dat is even zoeken.

Om 11.00 uur is het als vanouds tijd voor de brunch voor de kinderen. Maar liefst 40 kinderen hebben zich aangemeld. Als er twee kinderen spontaan aan komen lopen, mogen zij natuurlijk mee eten. Er wordt heerlijk gesmuld van alle broodjes en de verschillende soorten fruit. Veel geduld hebben de kinderen niet. Het springkussen wacht. En de kermis gaat straks toch ook weer open?

De kramen zijn in de tussentijd ingericht en de eerste klanten wandelen stipt om 12 uur al over de braderie. Dit jaar is de variatie in kramen nog groter dan vorig jaar. Er zijn veel standhouders die graag jaarlijks terugkomen en daarnaast zijn er nieuwe kramen. Het aanbod is heel divers. Sieraden, tupperware, snoepgoed, kazen, speelgoed, sjaals, haakbenodigdheden, servies, brocante, beelden, producten van hout, tassen, vele soorten (kinder-)kleding, planten, bloemen en een rijk assortiment aan foodware van poffertjes, vis tot wraps. Ook wie graag een ijsje lust of een kop koffie met of zonder taart wil, kan terecht op de braderie. Het is prachtig braderieweer, het zonnetje schijnt en de temperatuur is helemaal oké.

Als de braderie net begonnen is, klinkt er opeens circusmuziek en komt er een vrolijke stoet van steltlopers, jongleurs en één-wiel-fietsers dichterbij. Kinderen lopen enthousiast achter de stoet aan en blijven, net als veel andere bezoekers, kijken als de groep stil blijft staan en met grote flair hun acrobatenkunsten laat zien. Circus Santelli uit Groningen vertoont haar kunsten drie keer tijdens een parade door de straten.

Vlakbij de molen is de kraam van de Garnwerder Free Bikers en natuurlijk staan er ook een aantal trikes, motoren en motoren met zijspan. De bikers bieden voor een zacht prijs ritjes aan op een trike of een motor met zijspan. De opbrengst daarvan is bestemd voor de Stichting Oxalis Deppei 4 Kids, een stichting met als doel om kinderen die door ziekte, misbruik of mishandeling beschadigd zijn weer een lach op hun gezicht te geven. Er stappen weer veel mensen achterop of in de zijspan voor een heerlijk ritje.

Rond 17.00 uur worden alle spullen weer ingepakt en keren de standhouders huiswaarts. Hopelijk komen zij volgend jaar weer naar de braderie.

Helaas waait het al de hele dag hard en ziet het er naar uit dat de wind niet gaat liggen. Daarom wordt het luchtspektakel in de loop van de middag afgeblazen. Dit jaar gaan er geen luchtballonnen omhoog en blijft ook het trike-vliegtuigje op de grond. Vervelend voor de mensen die zich hebben opgegeven voor de luchtballonvaart. Volgend jaar hopelijk minder wind!

En als het donker begint te worden, stroomt de tent weer vol. Het is tijd om mee te zingen en natuurlijk te dansen op de muziek van de band Moeflons. Een echte feestband met een erg gevarieerd repertoire: van Robbie Williams tot Wolter Kroes, van BoerenRock tot Volendam, van smartlap tot rock. Het wordt een prachtige avond.

(door Marian Kielema)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.