Garnwerd Grandioos 2019; Terugblik op zondag 14 juli

Een hoogtepunt, en voor veel mensen, hët hoogtepunt van Garnwerd Grandioos is de Braggeltocht op zondag. Dit jaar alweer de negende editie. Binnen een paar uur is de inschrijving altijd alweer gesloten, terwijl er 1000 deelnemers mee kunnen doen.

Helaas zijn de voorspellingen voor de zondag de hele week al niet al te best. Wel droog gelukkig, maar niet zo warm. En helaas de voorspellingen komen uit. Met een graad of 17 is het niet écht warm en door de stevige noorderwind is het op sommige plekken echt niet warm. Het aantal deelnemers is dit jaar circa 100 minder dan voorgaande jaren. Het weer zal voor een aantal mensen de reden zijn geweest. Nog ruim voldoende om er, samen met het publiek, dat in grote getale aanwezig is, weer een prachtig modderspektakel van te maken.

Een dag eerder, zaterdag 13 juli, is een groot aantal vrijwilligers in de weer om alle hindernissen uit te zetten voor de braggeltocht. Het moet natuurlijk wel weer een beetje anders dan de voorgaande jaren. Dat vraagt om een goede voorbereiding. Natuurlijk wordt de tocht voorgelopen. Je wilt als organisatiecomité dat alles goed voorbereid is, er doen tenslotte honderden mensen mee.

Zondagmorgen is een nog grotere groep vrijwilligers weer paraat om de laatste voorbereidingen te doen en om mee te helpen bij de tocht zelf. Rond 12.00 uur wordt alles klaargezet voor de inschrijvingen. De eerste deelnemers komen ondertussen de tent al binnen lopen. Ze hebben er zin in. Veel deelnemers hebben al meerdere jaren mee gedaan met de braggeltocht. Het is zo leuk dat ze eigenlijk geen jaar willen missen. Ook dit jaar zijn er weer veel vaders, moeders met hun kinderen en vriendengroepen. Vanaf 10 jaar mag je de tocht lopen onder begeleiding van een volwassene. Sommige kinderen kunnen niet wachten tot ze tien zijn.

De eerste starters van deze moddertocht zijn altijd de wedstrijdlopers. Plezier, en ook de snelheid, is voor hen van belang. In totaal zijn er dit jaar slechts negen wedstrijdlopers, één meer dan vorig jaar en weer zijn de vrouwen in de minderheid. Er lopen drie vrouwen mee. Anna Dingshoff uit Middelstum loopt de tocht voor de eerste keer en gaat er met de beker vandoor. Zij loopt de tocht in 33 minuten en 2 seconden. De tweede snelste vrouw is geen wedstijdloper. Wendy Poel doet mee als recreant en finisht in een tijd van 33 minuten en 58 seconden. De tweede en derde prijs voor de wedstrijdlopers gaan respectievelijk naar Naomi Plaisier en Nieke Smit. Het verschil tussen de beide dames is slechts twee seconden. De tijd van Naomi is 34 minuten en 10 seconden en twee seconden later met een tijd van 34 minuten en 12 seconden Nieke Smit.

Voor het tweede jaar op rij komt Menno Dijkstra als snelste loper over de finish. Hij loopt de tocht 20 seconden sneller dan vorig jaar, in een tijd van 17 minuten en 54 seconden. Jurgen Guikema finisht als tweede met een tijd van 19 minuten en 53 seconden. Edwin van Dalsem eindigt op de derde plaats met een tijd van 26 minuten en 10 seconden met een verschil van bijna 9 minuten op de winnaar.

Na het startschot voor de wedstrijdlopers starten enkele minuten later de recreatieve lopers in groepen van circa 100 mensen onder de grote boog van de nieuwe sponsor Jumbo vanaf restaurant Garnwerd aan Zee. De braggelaars wandelen of lopen in een drafje richting de dijk om via een groot blauw landbouwzeil de eerste sloot in te glijden. Het braggelen is begonnen. Dit jaar is er tijdens de tocht volop muziek. Dweilorkest De Post its, Kimberly, de dj’s Guus, John en Kees zorgen voor het nodige vertier onderweg, niet alleen voor de lopers maar ook voor het publiek. Om het wachten bij de grote kraan te verzachten is daar nu ook een trailer neergezet met een dj. Lekker springen en dansen voor je naar de overkant wordt geslingerd en geen tijd om echt koud te worden.

Aan het eind van de tocht gaan de lopers onder de trailer met muziek van onder anderen Kimberly en dj John door en klauteren daarna de laatste sloot uit om via de weilanden terug naar het dorp te lopen. Achter de finishboog staat de grote douche al kaar bij de molen of je kan direct het Reitdiep inspringen om je schoon te spoelen.

En dan zit de 9e editie van de Braggeltocht er weer op.

Tot volgend jaar!

In de vroege avond ruik je in het dorp nog de geur van modder. Op de wegen zie je de modder liggen en op de auto’s aan de kant van de weg is af en toe een veeg of klodder modder te zien. De grote douche staat op het grasveld vlakbij de molen. De prullenbakken zitten overvol met bemodderde schoenen en kleren. Het duurt nog wel een paar dagen voor Garnwerd moddervrij is.

De tent stroomt rond 20.30 uur weer vol met mensen voor de laatste avond van Garnwerd Grandioos, de Hollandse avond. Er zijn dit jaar vier verschillende optredens. René Becker mag de spits afbijten met zijn vrolijke nummers als ‘Jij bent een wonder’ en ‘Als een komeet’. Natuurlijk ontbreekt Kimberly niet. Zij is al jaren een publiekstrekker van deze slotavond. Orlanda Uitenwerf staat als Zware Jannes op het podium. Hij wordt geïnspireerd door zijn Drentse voorbeeld. De broers Marc en Hans Groeland, die samen Twee Bier zonder Baco vormen, sluiten de avond af met hun vrolijke meezingliedjes.

Het dorpsfeest Garnwerd Grandioos zit er weer op. Tot volgend jaar!
(door Marian Kielema)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.