Bijzonder ‘Tribute to The Band’ concert in Garnwerd.

Op vrijdag 15 juli brengen de rasmuzikanten Roel Spanjers, Eric van Dijsseldonk en Wouter Planteijdt een bijzonder eerbetoon aan The Band, het roemruchte muziekgezelschap dat in de jaren zestig-zeventig de country-folk een enorme (elektrische) oppepper bezorgde. Het concert in de kerk van Garnwerd begint om 20.00 uur.

Er zijn weinig bands met zoveel muzikaliteit en historie als The Band. Begin jaren zestig waren Levon Helm, Rick Danko, Robbie Robertson, Richard Manuel en Garth Hudson nog gewoon de begeleidingsband van Ronnie Hawkins, vanaf 1965 ging het los, eerst als begeleiders van Bob Dylan, later als zelfstandige band. Dylan transformeerde onder invloed van The Band van ‘folkie’ tot ‘rocker’, wat tot veel controverse leidde in de toenmalige popwereld. Een motorongeluk in ’66 deed Dylan even van het toneel verdwijnen en gaf The Band de gelegenheid om zich als zelfstandige band te ontplooien en het beroemde album “Music from the Big Pink” uit te brengen. Op deze plaat o.a. de Dylan-klassieker “I shall be released’ en ‘The Weight’, het nummer waarmee Robbie Robertson zijn naam als schrijver/componist definitief vestigde.

Tot midden jaren zeventig volgden vele hits waaronder ‘The Night they drove Old Dixie Down’ en ‘This wheel’s on fire’. In ’76 besloot The Band zichzelf op te heffen. Dit gebeurde met een afscheidsconcert in San Francisco. ‘The Last Waltz’ leverde niet alleen een zeer memorabel driedubbelalbum op, maar werd ook op film vastgelegd door niemand minder dan Martin Scorsese. Bijna alle grote namen uit die tijd ‘Dylan, Clapton, Neil Young, Van Morrisson, Joni Mitchell, Muddy Waters’ deden mee aan dit afscheidsconcert.

Wat The Band zo fascinerend maakte was niet alleen de gouden schrijfhand van Robertson, maar vooral ook het feit dat de vijf muzikanten niet alleen tal van instrumenten bespeelden, maar ook allemaal uitgerust waren met een fantastische zangstem. In hun muziek, die als een mix van country, folk, blues en rock ’n roll kan worden beschreven, speelt de close harmony-zang dan ook een zeer belangrijke rol.

In Garnwerd brengen Roel Spanjers (toetsenist bij o.a. JW Roy en Fréderique Spigt), Eric van Dijsseldonk (gitarist bij o.a. Smalltown Romeos en Ricky Koole) en Wouter Planteijdt (frontman van de band Sjako! en voormalig gitarist bij Maarten van Roozendaal en Bob Fosko) op 15 juli een tribute aan deze band. Drie volbloed muzikanten die op piano en gitaar, accordeon en mandoline én in gloedvolle samenzang The Band weer voor even zullen laten herleven.

Meer info op de website tegastingarnwerd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.