Orgelbespeling in Garnwerd door Kees Kugel

Zaterdag 18 juni zal Kees Kugel het derde orgelconcert van de reeks in 2022 verzorgen op het historische Van Dam-orgel van Garnwerd. Deze concerten zijn gratis toegankelijk en worden gegeven door enthousiaste organisten uit onze eigen omgeving.

Kees Kugel (1957) was veertig jaar werkzaam in het basisonderwijs. Zijn belangstelling gaat in het bijzonder uit naar klassieke muziek en kerkmuziek, waarbij het orgelrepertoire een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast is hij geïnteresseerd in geschiedenis en houdt hij zich bezig met fotografie, literatuur en (kerk)muziek Zo levert hij regelmatig foto’s en teksten aan voor tentoonstellingen, boeken en tijdschriften. Hij schrijft hij schrijft over onderwerpen uit de geschiedenis van de provincie Groningen in de Groninger Kerkbode en werkte mee aan diverse cd-producties en publicaties. Hij is organist van de Dorpskerk te Zuidhorn en bespeelt daar het fraaie, in 2012 gerestaureerde Snitger/Freytag-orgel uit 1793.

Het programma van zaterdag 18 juni is als volgt:

1Tielman Susato (ca. 1515-ca. 1570)8 Dansen uit ‘Het derde musyck boexken’ (1551)
2Heinrich Scheidemann (1596-1663)Gott sei gelobet und gebenedeiet
3Dieterich Buxtehude (1637-1707)Toccata, Canzona, Ein feste Burg ist unser Gott
4Johann Gottfried Walther (1684-1748)Ach Gott und Herr, Ein feste Burg ist unser Gott
5Georg Philipp Telemann (1681-1767)Herr Jesu Christ dich zu uns wend
6Johann Sebastian Bach (1685-1750)Was Gott tut das ist wohlgetan, Allein zu dir Herr Jesu Christ

In deze orgelbespeling en in de toelichting daarop ligt de nadruk op de twee manieren van omgang met genoteerde klaviermuziek in de loop der tijd: notatie in handschrift en notatie in druk. Het drukken van muziek was duur, omdat de compositie in een koperen plaat moest worden gegraveerd. In de muziekpraktijk in de kerk en aan het hof werd klaviermuziek hoofdzakelijk bewaard in handschrift. Wie een compositie wilde hebben maakte een kopie, wat neerkwam op overschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.