25 juni orgelconcert in Garnwerd door Ties Wildeboer.

Ties Wildeboer is al meer dan dertig jaar een enthousiaste en bekende organist in de provincie. Zo is hij organist van kerken in Bedum, Onderdendam, Siddeburen en zijn woonplaats Appingedam. Bovendien is hij bij de St. Oude Groninger Kerken lid van de orgelcommissie, die de staat van vele historische orgels van Groningen bewaakt. Daarnaast is hij bestuurslid bij de afdeling Groningen van de KVOK.

Hij speelt ook al jaren in de orgelconcertreeks in Garnwerd. Dit jaar zal zijn concert op 25 juni in het teken staan van de kunst van het improviseren. Improviseren is muziek maken die op het moment van uitvoering bedacht wordt. De kunst van het improviseren is altijd al door organisten beoefend. Van Johann Sebastian Bach is bijvoorbeeld bekend dat hij zo kon improviseren dat het leek of het gedrukt stond. In de 20e eeuw is in Nederland de improvisatiekunst weer nieuw leven ingeblazen en vandaag de dag staat deze kunst in Nederland in hoog aanzien.

Ties vindt het fijn om de mensen mee te nemen in zijn eigen muzikale verhaal in een orgelbespeling, zeker op het fraaie Garnwerder van Dam orgel uit 1809/1834. Zijn improvisaties in Garnwerd zullen in verschillende muzikale stijlen worden opgezet. De volgorde van de toegepaste stijlen is min of meer chronologisch. Van een preambulum in 17e eeuwse stijl, via onder andere variaties in de stijl van een leerling van Sweelinck en een concerto in 18e eeuwse stijl, naar moderne vrije improvisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.