zaterdag 19 juni officiële heringebruikname Garnwerder van Dam-orgel

Het orgel van Garnwerd is gedurende twee jaar uit de roulatie geweest voor een deelrestauratie. Inmiddels is die met succes afgerond, zijn bovendien de Coronamaatregelen versoepeld, en kan het orgel dus weer gebruikt gaan worden.

Hoewel er al eerder op 12 juni ook een concert was, zal de officiële ingebruikname met de nodige plechtigheid plaatsvinden op zaterdag 19 juni om 16.00 uur. Aanwezig zullen ook zijn vertegenwoordigers van de Stichting Oude Groninger Kerken (eigenaar van de kerk en opdrachtgever van de deelrestauratie) en van de orgelbouwer Mense Ruiter (die de deelrestauratie heeft uitgevoerd).

Ter opluistering zal de bekende organist Theo Jellema een orgelconcert geven. Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. Naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote- of Jacobijnerkerk te Leeuwarden tot januari 2020 was hij t/m het seizoen 2020/2021 docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Theo Jellema concerteerde in een groot aantal Europese landen en in Rusland, Japan en Korea. In de loop der jaren speelde hij verschillende ‘integrales‘. Theo Jellema jureerde bij belangrijke Europese orgelconcoursen en gaf masterclasses in binnen- en buitenland. Momenteel is hij werkzaam als stadsorganist van Leeuwarden en als orgeladviseur. In het najaar van 2019 verscheen van zijn hand ‘Orgelbouw na 1945 in Friese kerken‘.

Naast deze indrukwekkend staat van dienst, is er het feit dat Theo het orgel in al zijn finesses kent doordat hij als adviseur bij de deelrestauratie betrokken was. Hij is daarom de aangewezen man om het orgel in al zijn hernieuwde charme aan het publiek te openbaren. Het belooft een waar muzikaal spektakel te worden, met op het programma werken van een keur van bekende en minder bekende namen: Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Christian Bach, Johann Christian Kittel, Frank Martin, Carl Michael Meineke, Johann Ludwig Krebs, Louis-Nicolas Clérambault, Jean-Jacques Beauvarlet-Charpentier, Alexandre Pierre François Boëly en natuurlijk Johann Sebastian Bach.

Het concert zal gehouden worden van 16.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is vrij, maar een donatie in de schaal wordt op prijs gesteld.

In verband met de coronamaatregelen is het maximum aantal bezoekers op 30 personen gesteld en geldt de bekende afstand van 1,5 meter. Een mondkapje is bij binnenkomst verplicht. Gezien de te verwachten belangstelling is het, om teleurstelling te voorkomen, zaak om ruim op tijd aanwezig te zijn.

———————————————————————————————————

Info: heinzeevalking@gmail.com

tel: 0594-621716.

Het orgel van Garnwerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.