Orgelconcerten in Garnwerd gaan weer van start!

De orgelconcerten in Garnwerd gaan deze zomer weer van start. Na een onderbreking van twee jaar voor eerst een deelrestauratie in 2019 en daarna de Coronazomer van 2000, gaat het nu weer gebeuren: op zaterdag 12 juni van 16.00 uur tot 17.00 uur zal Kees Kugel de spits afbijten met het eerste concert van deze zomerserie. Daarna zal er steeds op elke zaterdag van juni en juli op dezelfde tijd een concert gegeven worden. Al deze concerten zijn inloopconcerten, dat wil zeggen ze zijn gratis toegankelijk en men kan op elk tijdstip binnenlopen en weer vertrekken. Dit jaar gelden vanzelfsprekend de geldende Coronamaatregelen.

Kees Kugel (1957) was veertig jaar werkzaam in het basisonderwijs. Zijn belangstelling gaat in het bijzonder uit naar klassieke muziek en kerkmuziek, waarbij het orgelrepertoire een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast is hij geïnteresseerd in geschiedenis. Hij schrijft over onderwerpen uit de geschiedenis van de provincie Groningen in de Groninger Kerkbode en werkte mee aan diverse Cd-producties en publicaties. Hij is organist van de Dorpskerk te Zuidhorn en bespeelt daar het Snitger/Freytag-orgel uit 1793.

Het programma van zaterdag 12 juni is als volgt:

1Georg Caspar Wecker(1632-1695)Fuga in Bes
2Andreas Nicolaus Vetter(1666-1734)Jesu meine Freude
3Johann Kaspar Kerll(1627-1693)Canzona in C
4Johann Pachelbel(1653-1706)Fuga in F
5

Aria Quarta
6

Fuga in F
7

Fantasia in a
8Johann Sebastian Bach(1685-1750)Fuga in G BWV 576

Het inhoudelijke accent van dit programma ligt op de leraar-leerlingrelatie in de Zuid-Duitse orgeltraditie. Georg Caspar Wecker gaf les aan Pachelbel en Vetter, Pachelbel onderging via een andere leraar invloed van Kerll, Pachelbel gaf les aan Johann Christoph Bach, de oudste broer van Johann Sebastian. Leerlingen woonden doorgaans bij hun leraar in huis en maakten deel uit van het gezin. Zij kregen niet alleen les, maar hielpen ook met het kopiëren van klaviermuziek en koor- en orkestpartijen die in de zondagse erediensten nodig waren. Er werd zeer weinig muziek gedrukt vanwege de hoge kosten. De klavierwerken die uit de zeventiende en achttiende eeuw bewaard zijn gebleven zijn overgeleverd in handschriften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.