(ingezonden)
In april hebben de reconstructie werkzaamheden aan de Oostumerweg ca. 3 weken stilgelegen. Reden hiervoor is dat er een andere werkwijze bedacht moest worden voor de werkzaamheden aan de fundering. Deze nieuwe werkwijze zorgt voor een hogere draagkracht van de weg maar ook dat de werkzaamheden langer duren dan voorheen gedacht.

Op basis van de nieuwe werkwijze is een aangepaste planning gemaakt. Deze aangepaste planning is bijgevoegd in dit artikel. Vorige week woensdag (10 mei) zouden we ook een groot deel van de asfalt deklaag aanbrengen op de Oostumerweg. Helaas door tegenvallende weersomstandigheden en kans op schade aan het vers aangebrachte asfalt onderlaag wordt getracht om deze volgende week vrijdag (26 mei) aan te brengen. Om voor een mooi eindresultaat te zorgen dienen we per keer te beoordelen of het aanbrengen van de asfalt deklaag haalbaar is.
De voortgang van de werkzaamheden is verder te volgen via de Bouwapp. Downloaden kan via www.kws.nl/app of de Apple Appstore of Android Playstore
Voeg project ‘Reconstructie Oostumerweg’ toe als favoriet en ontvang nieuwsberichten, bekijk de planning en stel een vraag als u deze heeft.
Met vriendelijke groet,
Jurriaan Bakker (KWS Infra B.V.)
Klik op de afbeelding om te vergroten of download de pdf.

De weg naar OOstum wordt door de aan weerszijden aan te brengen betonstrook bijna net zo breed als de weg naar Winsum, dat zal hardrijders en vrachtwagens aantrekken, grastegels zouden beter geweest zijn, mogelijk zelfs inhaalplekken.
Veel wandelaars gebruiken een gedeelte van de weg naar OOstum, een bijzonder mooi stukje van Groningen, als dit echt de racebaan gaat worden die er nu aankomt dan zal het mij niets verbazen als het Pieterpad afhaakt en een andere route gaat kiezen, bv via Hekkum en Oostum laten vervallen. Wie heeft zoiets bedacht ?
De weg naar Oostum wordt 10 cm smaller en er komen geen ribbels in de betonstroken omdat dit makkelijker loopt voor voetgangers. Verder is het vooral een storm in een glas water. De Oostumerweg is wel vaker grondig aangepakt en nog nooit is er zoveel gedoe over geweest dan deze ronde.
Het gaat er bij de Oostumerweg niet om, of deze weg 10 cm. breder of smaller is.
Dit 3.50 m. brede landelijk “erftoegangsweggetje, is destijds (t.b.v. het steeds groter wordende landbouwverkeer) voorzien van 60 cm. brede (uit grasstenen bestaande) passeerstroken.
Maar deze weg werd …. gelukkig voor wandelaars en fietsers …. door haastige en twijfelende chauffeurs nog veel gemeden.
Door de minder comfortabele grasstenen passeerstroken, moesten wandelaars, fietsers en het overige verkeer gezamenlijk gebruik maken (Shared Space) van de ca. 3.50 m. brede geasfalteerde rijloper; dit heeft enige relatieve rust bevorderd en voorkwam ook opjagende bumperklevers.
Als de geasfalteerde rijloper aan weerszijden wordt voorzien van 50 cm brede comfortabele bermbetonstroken, ervaart de automobilist dus een 4.50 m. brede rijloper. Hierdoor krijgt de Oostumerweg meer het karakter van een ontsluitingsweg en is de kans groot dat de filosofie van Shared-Space (veiligheid door onveiligheid) wordt aangetast !
Ondanks de goede bedoelingen van de gemeente Westerkwartier, om bij de huidige renovatie de Oostumerweg als een veilige en technisch goed ingerichte weg aan te leggen, neemt de bezorgdheid voor het gebruik, snelheid en het aantal verkeersbewegingen daarom wel toe.
Vandaar dat diverse organisaties (Pieterpad, Wandelnet, Fietsersbond Groningen, Gebiedsraad Middag-Humsterland, Gastvrij Middag-Humsterland), de Omgevingscommissie (ook m.b.t. het Garnwerder ommetje) en meerdere aanwonenden hun zorgen daarover hebben gedeeld.
Na de renovatie wachten we de monitoring en resultaten in de komende herfst rustig af.