Terugblik GG 10 juli (braggeltocht en Hollandse avond)

Terugblik op zondag 10 juli 2022

Voor sommigen hèt hoogtepunt van Garnwerd Grandioos, mee doen met de Braggeltocht, voor anderen vooral het plezier van kijken. Het is de 10e editie van deze prachtige tocht door de sloten en modder rondom Garnwerd. Dit jaar geen rijen voor de tafels in de tent om je in te schrijven. Het inschrijven gaat nu via een ticketsysteem. Je ticket wordt gescand bij de ingang van de tent. De rij is er nog wel, nu voor het T-shirt. Niet dat iemand dat erg vindt. De sfeer is net zo vrolijk en uitgelaten als bij de laatste Braggeltocht in 2019.

De start en de finish van de Braggeltocht zijn veranderd en ook een deel van het parcours is nieuw. Nu de feesttent van Garnwerd Grandioos niet meer midden in het dorp staat, is door de mannen van BT Events, die de tocht organiseren, besloten om ook de start en finish te veranderen. Er wordt gestart en gefinisht naast de feesttent onder de grote boog van de sponsor Jumbo Leens/Uithuizen. Natuurlijk vertrekken eerst de wedstrijdlopers. Plezier en de snelheid is voor hen van belang. In totaal zijn er tien wedstrijdlopers, 7 mannen en 3 vrouwen. Menno Dijkstra komt als snelste loper over de finish. Hij is het braggelen niet verleerd, want ook in 2019 en 2018 was hij de winnaar. Ricardo Damminga komt als 2e over de finish en Stef Kuiper als 3e. Nynke Veenstra, Harriët Visscher en Janke Vaatstra komen tegelijkertijd over de eindstreep.

Na het startschot voor de wedstrijdlopers starten enkele minuten later de recreatieve lopers in groepen van circa 100 mensen. De braggelaars wandelen of lopen in een drafje richting de eerste sloot bij de dijk, het braggelen is begonnen. Helaas is het weer niet al te best. Er valt zelfs af en toe een klein buitje en de temperatuur is zo’n 18 graden. Aan sommige deelnemers is te zien dat ze het koud hebben, maar van stoppen willen ze niets weten. De lopers en de vele toeschouwers genieten volop. Gelukkig klaart de lucht tijdens de tocht steeds meer op en stijgt de temperatuur. Het parcours heeft een aantal nieuwe hindernissen waar over heen geklommen, gelopen en vanaf gegleden moet worden. En natuurlijk is er muziek onderweg. Het dweilorkest De Post its is er als vanouds, net als dj Guus, die halverwege de tocht in een trailer staat, waar iedereen een drankje kan pakken. Bij de feesttent, als de finish bijna in zicht is, staat boer Bennie in een trailer met zijn boerenrocknummers iedereen aan te moedigen

Onder de modder en met een grote glimlach op hun gezicht behalen alle deelnemers, in totaal bijna 1000, de eindstreep. Het modderspektakel zit er weer op. Deelnemers frissen zich op en keren terug naar het feestterrein, waar nog veel mensen zijn om te genieten van de kermis en iets lekkers te eten en te drinken.

’s Avonds is het tijd voor de Hollandse avond. Vanaf 20.00 uur klinkt de stem van zanger Koos Jansen in de tent. Koos is gevraagd om de avond te openen en te zorgen dat de tent vol komt. En dat lukt. Vanaf het feestterrein stromen de mensen binnen. Het wordt nog drukker dan de avond ervoor. Koos brengt de sfeer er al goed in. En na hem is een vol programma met maar liefst vier optredens, namelijk van Melissa Smilda, Henk Wijngaard, Marco de Hollander en Orlando Uitenwerf. Orlando verzorgt de afsluiting van deze geweldige slotavond.

Om 00.00 uur zit het dorpsfeest Garnwerd Grandioos er weer op. Tot volgend jaar!

Meer foto’s van de braggeltocht: https://www.braggeltochtgarnwerd.nl/?page_id=37

(mda Marian!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.