Sleutelbewaardersproject start in Garnwerd

Dinsdag 21 juni is de start van het zogenaamde sleutelbewaardersproject. Dat project is een initiatief van de St. Oude Gron. Kerken, met als doel samenwerking tussen de kerk en de dorpsscholen te stimuleren. Dat sluit natuurlijk precies aan bij de doelstelling van de projectgroep die de school wil behouden door hem intensief in het dorp in te bedden. Vandaar dat we daar erg enthousiast aan gaan beginnen. Het project gaat van start met een bijzonder programma voor de schoolkinderen in en om de kerk. NaamloosDe samenwerking zal voor beide partijen nuttig kunnen zijn; aan de ene kant kan de school voortaan de kerk nog meer dan nu al gebruiken voor allerlei feest- en lesactiviteiten, aan de andere kant kan de school (inclusief de kinderen) medeverantwoordelijk worden voor bepaalde eenvoudige onderhoudswerkzaamheden.

De leerlingen van groep 6, 7 en 8 spelen op de startdag het Sleutelbewaardersspel. Dit spel is ontworpen door 212 Fahrenheit concept & design uit Groningen. Met een quiz in en rond de kerk kunnen de kinderen het speciale ‘quizkerkje’ openen. Terug in de klas praten ze over wat ze in de kerk hebben gezien, en over de waarde die de kerk voor hen heeft of zou kunnen hebben. De leerlingen denken na over vragen als: wat betekent het om een kerk te beheren? Wat vind ik mooi aan de kerk? Waarvoor kun je een kerk gebruiken, en waarvoor niet?

Na de startdag van het project Sleutelbewaarders wordt de sleutel dus daadwerkelijk gedeeld. Hierdoor ontstaat een basis van vertrouwen tussen de vrijwilligers van de plaatselijke beheerscommissie en de mensen van de school. De kerk wordt een vanzelfsprekende plek voor de schoolkinderen. De school organiseert in het schooljaar verschillende activiteiten in en rond de kerk, zoals de kerstviering of de eindmusical. Beide partijen denken na over wat ze voor elkaar kunnen betekenen, nu én in de toekomst.

Garnwerd heeft de eer van de primeur van dit Sleutelbewaardersproject. De opzet van het project in andere dorpen in de provincie Groningen is in volle gang. Negen andere scholen en kerken gaan in 2016 en 2017 een samenwerking aan in het kader van het Sleutelbewaardersproject
(via)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.