IOVIVAT speelt ‘De moord op Roger Ackroyd’; Uverslag van open repetitie

** let op, update ** : eerste weekend is ivm het weer geannuleerd. Zie hier

Weekenden 17/18 en 24/25 september

Het is zover. Iovivat heeft een hilarische versie gemaakt van een beroemde misdaadroman van Agatha Christie, ‘De moord op Roger Ackroyd’. In de weekenden van 17 en 18 september en van 24 en 25 september wordt een ochtend- en middagvoorstelling gespeeld bij ‘t Waarhuis in Aduarderzijl. Er zijn nog kaarten te koop via www.iovivat.info.

De pers, dus ook de redactie van de Gört, is uitgenodigd om een repetitie bij te wonen. En dat vinden we erg leuk. Marian Kielema fietst op een avond naar ‘t Waarhuis waar al weken door Iovivat wordt geoefend. Nynke Veenstra, één van de spelers, en Hiepie Hoogeveen, de regisseur, vertellen Marian meer over de verhaalkeuze, de locatie en de uitvoering.


In de tuin van ’t Waarhuis staat al een tafel met een prachtig theeservies. De speelster met de rol van de huishoudster is bezig de spullen van haar keuken uit te stallen op de picknicktafel. Ondertussen komen de spelers één voor één aangefietst of aangereden. Attributen als een mes en een vergrootglas worden aan de juiste speler gegeven. Een ganzenpen is er nog niet, maar wordt geregeld.

Nynke Veenstra laat zien waar gespeeld wordt. ‘Het publiek gaat in beweging’, vertelt Nynke, ‘we spelen op drie plekken. En er wordt een fair ingericht, in Engelse stijl, waar van alles te koop is.’ Tijdens de fair gaat het spel gewoon door.

Het verhaal speelt zich af in het Engelse dorp King’s Abbot, net voor de Tweede Wereldoorlog. Het dorp wordt opgeschrikt door twee plotselinge sterfgevallen: de dood van de mooie mevrouw Ferrars en de moord op de rijkste man van het dorp, Roger Ackroyd. Direct komen er allerlei verhalen los. Al het geroddel, maar ook de feiten die de politie ontdekt, worden door de dorpsarts nauwkeurig verzameld en opgetekend. Maar voor de oplossing van het raadsel zorgt een man die nog maar net in het dorp woont: Hercule Poirot.

‘De wens was er om een stuk te spelen waar iedereen aan mee kon doen’, vertelt Hiepie Hoogeveen, de regisseur, ’en dat is nu gelukt.’ De keuze voor het spelen van een misdaadroman is toeval. Hiepie had een ander voorstel, maar niet iedereen vond het een goed stuk. Een ander nadeel was dat niet iedereen mee kon doen.

Ank Strang, die eerder had meegespeeld in een stuk van Hiepie, opperde om een misdaadroman van Agatha Christie te spelen. En ze bood aan om de tekst om te bouwen naar dialogen. Hiepie: ‘Ik was blij met haar aanbod, het ombouwen van teksten doe ik altijd zelf en kost veel tijd. Nu hebben we ons samen over de teksten gebogen.’

Deze roman van Agatha Christie, ‘De Moord op Roger Ackroyd’, heeft een prijs gewonnen voor beste misdaadroman ooit. ‘De roman is spraakmakend voor die tijd, de jaren ’30 van de vorige eeuw, vanwege de clou, die ik natuurlijk niet ga verklappen’, zegt Hiepie met een lach.

Met de spelers zijn de teksten gelezen, de rollen verdeeld en daarna is ruim een maand geoefend. Na die maand was de conclusie dat de teksten nog meer vaart moesten krijgen om er echt een komedie van te maken. Hiepie: ‘Er is toen flink geschrapt in de teksten, maar het blijft veel tekst, voor iedereen. Dus dat wordt flink oefenen.’

Om er echt een hilarische versie van te maken, moesten alle personages qua typetje als het ware uitvergroot worden. Tijdens het repeteren zijn de verschillende rollen steeds verder vormgegeven en zijn er duidelijk herkenbare, bijna archetypische personages ontstaan. ‘Door de vakantieperiode is de tijd kort tot de eerste voorstelling’, zegt Hiepie, ‘het blijft altijd spannend. Maar het gaat helemaal goed komen.’

Natuurlijk is Marian een tijdje gebleven om een aantal scénes te zien. En ze kan u zeggen, het is leuk én grappig, ze heeft genoten.

Gelukkig heeft Marian de kaarten al gekocht. U ook?

Iovivat speelt twee weekenden in september ‘De moord op Roger Ackroyd’.

De kaarten á € 15,- zijn te koop via www.iovivat.info.
Zaterdag 17 & Zondag 18 september, 11:00 uur en 15:00 uur
(Zondag 18 september, 15.00 uur, voorstelling uitverkocht)
Zaterdag 24 & Zondag 25 september, 11:00 uur en 15:00 uur

Locatie Aduarderzijl, ‘t Waarhuis

Belangrijke mededeling

Het is een openluchtvoorstelling. Houd u rekening met de weersomstandigheden. Paraplu’s zijn niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.