Herstelwerkzaamheden aan het orgel van Garnwerd.

Je ziet er bijna niets van vanaf de grond, maar het van Dam-orgel van de kerk ligt bijna geheel uit elkaar. De hele orgelkast is leeggehaald en alle pijpen van alle registers liggen keurig gesorteerd op rekken. Alleen de frontpijpen staan er nog, zodat het orgelfront nog onaangeroerd lijkt.

De ‘kleine restauratie’ was nodig omdat er tijdens de orgelconcerten van vorig jaar geregeld ernstige technische problemen waren. De Stichting Oude Groninger Kerken (eigenaar van de kerk en dus ook verantwoordelijk voor het orgel) heeft daarna grondig onderzoek laten doen en besloten is dat het orgel in twee fasen grondig aangepakt gaat worden. In de eerste fase, die tot begin 2020 zal duren, zullen de meest acute problemen aangepakt worden. Daardoor zal het orgel weer betrouwbaar bespeelbaar worden en kunnen er weer concerten op gegeven worden. Volgend jaar zullen dus weer orgelconcerten in de zomer georganiseerd kunnen worden. Gelukkig waren de pianoconcerten, die dit jaar daarvoor in de plaats georganiseerd zijn, ook erg succesvol.

Bij de tweede fase zal ook het orgelfront onder handen genomen worden. Wanneer dat uitgevoerd gaat worden is nu nog niet bekend. Maar het lijkt erop dat dat nog wel even op zich laten wachten, want dat wordt een veel duurdere operatie en daarvoor moeten eerst subsidies en ander financiële bronnen aangeboord worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.