Gastvrij Middag-Humsterland

(ingezonden)
Vanuit de Gebiedsraad Middag-Humsterland zijn wij al enkele jaren actief als Werkgroep Regiomarketing Middag-Humsterland. Wij ondervonden dat het woord ‘regiomarketing’ bij sommigen nogal wat zakelijk en afstandelijk overkomt. Wij zijn ook geen club die er op uit is om grote aantallen toeristen aan te trekken. Daarom willen wij graag doorgaan onder de naam Werkgroep Gastvrij Middag-Humsterland.

In het afgelopen jaar zijn wij betrokken geweest bij allerlei initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme in onze gemeente. Ook organiseerden wij in 2020 en 2022 informatie-avonden voor allen die direct of indirect betrokken zijn bij recreatie en toerisme in ons Nationaal Landschap Middag-Humsterland (de laatste keer in de Allersmaborg, zie foto hieronder).
In deze Nieuwsbrief willen wij u graag bijpraten over wat er zoal speelt op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme in onze regio.


29 maart: FOLDERMARKT Westerkwartier in Niebert

Evenals vorig jaar wordt er weer een toeristische foldermarkt georganiseerd voor de gemeente Westerkwartier. Deze vindt plaats woensdag 29 maart vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) op het Recreatiepark Westerkwartier te Niebert (Roordaweg 3A). Dit is dé aftrap van het toeristisch seizoen in de gemeente. Alle toeristische ondernemers, belanghebbenden en geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd. Deelname is gratis.  Op deze avond presenteert de gemeente de nieuwe kinderkaart. Een mooie uitgave boordevol bezienswaardigheden en uitjes voor kinderen in het Westerkwartier. Daarnaast wordt men bijgepraat over de nieuw op te richten regiomarketingorganisatie en zal Jenz Verbogt Vrijetijdsmakelaar vertellen wat Economic Board Groningen (EBG) voor ondernemers kan betekenen. Uiteraard is er tijd om te netwerken, jullie onderneming of initiatief toe te lichten en folders uit te wisselen.
 
Graag voor 27 maart aanmelden via www.westerkwartier.nl/foldermarkt . Daar kun je ook aangeven of gebruik wil maken van de gelegenheid om foldermateriaal mee te nemen om uit te delen.
 
We hopen jullie volgende week te zien! 
Groeten Femke Sijtsma en Ilona Boekhorst


Stichting Regiomarketing Gastvrij Westerkwartier

Westerkwartier was de laatste gemeente in de Provincie Groningen die nog geen regiomarketingorganisatie had. Die zou er wel moeten komen om meer handen en voeten te geven aan het gemeentelijke visie op recreatie en toerisme, zoals vastgelegd in het visiedocument dat in 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld. Iets wat lijkt op wat we vroeger de VVV noemden.
In samenspraak met een groot aantal organisaties is nu besloten tot oprichting van de Stichting Regiomarketing Gastvrij Westerkwartier. Doel van de stichting is: ‘het uitdragen/etaleren van de te beleven bezienswaardigheden en kwaliteiten van de gemeente Westerkwartier zodat inwoners hun eigen regio beter leren kennen en waarderen, er meer bezoekers komen, een aangenaam en betekenisvol verblijf hebben en ambassadeur worden.’ Uitgangspunt is de gemeentelijke visie op recreatie en toerisme, waarbij de nadruk ligt op betekenisvol (en duurzaam) toerisme. Geen massatoerisme dus, maar mensen interesseren voor de rust, de ruimte en de schoonheid van het landschap en de (kleinschalige) activiteiten die er worden georganiseerd.

De stichting is nog in de oprichtingsfase, maar hoopt snel van start te kunnen gaan. Daarbij kan men rekenen op een subsidie van de gemeente om de promotie van Westerkwartier ter hand te nemen. Het bestuur zal bestaan uit vertegenwoordigers van diverse organisaties op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme:

  • Ursula Appolt (Gastvrijheid aan de Lauwers) – voorzitter
  • Harold de Vries (Landgoed Nienoord) – secretaris
  • Lex van Wijngaarden (Gastvrij Middag-Humsterland) – penningmeester
  • Aafke Hoek (PLACK)
  • Johan Vergonet (OVTW)

Zodra er meer concreet te melden is, laten wij u dit weten via de Nieuwsbrief.


Hoewel Westerkwartier formeel niet tot de Waddengemeenten behoort, kan Middag-Humsterland wel meedoen aan de Landschapstriënnale 2023: Dynamische Waddendelta. Het plan is om in september allerlei activiteiten te organiseren in het waddengebied tussen de kop van Noord-Holland en de Duitse grens. Zo is er per weekend een thema bedacht, zodat bezoekers gericht op pad kunnen.

  • 2-3 sept.:     Waddenlandbouw / Wadden culinair
  • 9-10 sept.:   Waddenmonumenten / Watererfgoed
  • 16/17 sept.: Waddenfilmfestival
  • 23/24 sept.: Kunst langs de Waddenkust

Voor meer informatie: https://landschapstriennale.com/editie-2023/

WIE HEEFT ER IDEEËN VOOR ACTIVITEITEN IN HET KADER VAN BOVENSTAANDE THEMA’S?
Graag melden bij de Werkgroep Gastvrij Middag-Humsterland via regiomarketing@middaghumsterland.info of bel met Lex van Wijngaarden 06 23598615.


ER IS VEEL TE DOEN IN MIDDAG-HUMSTERLAND

Kijk op de agenda van onze website
www.middaghumsterland.info/agenda/


www.facebook.com/GebiedsraadMiddagHumsterland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.