Drie kleine scholen in Noord-Groningen zijn gered

(via RTVNoord) Het zwaard van Damocles hangt niet langer boven het hoofd van drie kleine scholen in Noord-Groningen. De basisscholen in Pieterburen, Garnwerd en Adorp blijven open.

Dat hebben de leraren en ouders te horen gekregen van schoolbestuur Lauwers en Eems.

De scholen werden de afgelopen jaren bedreigd, omdat ze te weinig leerlingen hadden. De ouders hebben zich verzet tegen de sluiting.
Participatie

In Pieterburen en omliggende dorpen plaatsten de ouders bijvoorbeeld borden, omdat ze hun Montessorischool De Getijden wilden behouden. Deze school is een ‘participatieschool’ geworden: ouders werken actief samen met leraren en het schoolbestuur aan de toekomst van de school.

Schoolleider Joke Ettes: ‘De ouders hebben verschillende werkgroepen gevormd en die helpen de leerkrachten met praktische zaken. Maar we zetten de expertise van ouders ook in bij de lessen. Zo hebben we lessen in techniek en muziek en de mooie tuin bij de school is ook aangelegd door ouders en kinderen.’
Groei

‘We hadden dit goede nieuws wel verwacht, omdat het zo goed gaat met de school. Toch was er nog onzekerheid, omdat dit jaar geëvalueerd zou worden. Het is fijn dat die onzekerheid er nu uit is’, zegt Ettes.

De Getijden is gegroeid van 23 naar ruim 60 leerlingen. Het komend jaar wordt daarom het aantal leerkrachten uitgebreid.
Krimp is uitgebleven

De Wierde in Adorp is niet zo sterk gegroeid, ‘maar de voorspelde krimp is uitgebleven. We hebben iets meer leerlingen gekregen’, vertelt schoolleider Floor van de Werfhorst. ‘We hadden nu wel verwacht dat we open mogen blijven, maar het is fijn om dat officieel te horen. De ouders hebben zich hier echt voor ingezet, er is veel betrokkenheid. Het schoolbestuur heeft ons ook altijd ondersteund, zolang de kwaliteit van onderwijs maar gewaarborgd bleef.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.