11 juni orgelconcert Wietse Ouwejan in Garnwerd

Zaterdag 11 juni zal Wietse Ouwejan het tweede orgelconcert geven op het historische van Dam-orgel in de kerk van Garnwerd. Elke zaterdag in juni en juli zal van 16.00 uur tot 17.00 uur het historische orgel te beluisteren zijn. Gezien zijn Friese Roots kent hij de Van Dam-orgels erg goed. Sterker nog: zijn liefde voor het historische orgel is naar eigen zeggen bij deze orgelbouwer begonnen. Ook daarom heeft hij besloten om zijn programma op te bouwen rondom de klankkleuren van het orgel.

Wietse Ouwejan (geb.1999) begon reeds op zijn achtste met orgellessen, al snel bij Jochem schuurman, bij wie hij 10 jaar lessen gevolgd heeft. Sinds 2016 studeert hij aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Daar volgt hij lessen van Erwin Wieringa, Sietse de Vries en voorheen ook van Theo Jellema. Masterclass volgde hij bij Ville Urponen, Stef Tuinstra, Eric Lebrun, Matteo Imbruno, Wofgang Zerer en Bernhard Winsemius. Verder volgde Wietse Interpretatie en klavecimbel bij Johan Hofmann. Ondertussen studeert hij tegenwoordig ook nog aan de Landelijke Opleiding Tot Orgeladviseur. Zijn mentor is Peter van Dijk.

Wietse is – naast zijn studie – in zijn beroepsleven ook actief als organist in meerdere kerken.

Het programma zal stukken bevatten van o.a. J.W. Lustig (capricetten), R. Popma-Van Oevering(suite) en J.S.Bach (Franse Suite). Verder zal muziek van Mendelssohn en Brahms spelen. Met deze stukken wil Wietse de kleuren van het orgel in Garnwerd zo goed mogelijk tot hun recht laten komen.

Gratis toegang

Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is de toegang tot deze concerten gratis. Het doel hiervan is om het orgel als veelzijdig muziekinstrument meer onder de muzikale aandacht te brengen. Iedereen kan zo even binnenlopen om te genieten van de veelzijdige orgelklanken.

Het meer dan 200 jaar oud orgel van Garnwerd is gebouwd in 1809 door orgelbouwer van Dam. Nadat het lange tijd door verwaarlozing onbespeelbaar geworden was, is het in 1985 in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken gerestaureerd door orgelbouwer Mense Ruiter. Sindsdien kunnen de oude klanken weer beluisterd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.