Workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard

(ingezonden)
Workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard gaat van start. U kunt zich aanmelden!

Het project Erven & Tuinen Westerkwartier is een groot succes! Bijna 250 deelnemers hebben een workshop gevolgd en een tuinadvies aan huis gehad. Na het volgen van de workshop kunnen deelnemers gebruik maken van subsidie voor streekeigen fruitbomen, bessenstruiken en om snoeiwerkzaamheden in de boomgaard uit te voeren.

14 februari gaan we van start met de workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard. Woont u in het buitengebied van het Westerkwartier en heeft u fruitbomen in uw tuin, dan is de workshop voor u interessant. Na het volgen van de workshop heeft u voldoende kennis om zelf aan de slag te gaan met het snoeien van fruitbomen.

Bijlage foto workshop snoeien fruitbomen, Erven Tuinen Westerkwartier, gemaakt door Stieneke van der Wal

Het snoeien van fruitbomen is niet uit een boekje te leren, maar door het volgen van deze workshop krijgt u voldoende informatie om zelf aan de slag te gaan. De workshop bestaat uit een theorieavond die online gegeven wordt via Zoom*, twee praktijkdelen** en aansluitend een tuinadvies bij u thuis. U krijgt uitleg over de natuurlijke groei van fruitbomen, verschillende manieren van snoeien en hoe bomen daarop reageren. Ook wordt de aanleg van een boomgaard besproken en welke typische fruitrassen er zijn in het Westerkwartier. Bij de praktijk wordt er onder begeleiding van ervaren fruitsnoeiers geleerd hoe jonge fruitbomen te snoeien en wat te doen bij achterstallig onderhoud.

Data en locaties

Theorie dinsdag 14 februari 2022 van 19.30 – 21.30 uur, online via Zoom

Praktijk wordt in kleine groepen gegeven en daarvoor zijn 4 keuze mogelijkheden:

  1. Vrijdagochtend 17 en 24 februari van 9.00 – 12.00 uur, locatie boomgaard in Westerkwartier
  2. Vrijdagmiddag 17 en 24 februari van 13.00 – 16.00 uur, locatie boomgaard in Westerkwartier
  3. Zaterdagochtend 18 en 25 februari van 9.00 – 12.00 uur, locatie boomgaard in Westerkwartier
  4. Zaterdagmiddag 18 en 25 februari van 13.00 – 16.00 uur, locatie boomgaard in Westerkwartier

* voor diegene die niet bekend zijn met Zoom wordt er vooraf uitleg gegeven zodat iedereen de theorie kan volgen.

** geef bij het aanmelden uw 1e en 2e keuze aan voor het volgen van de praktijk (optie 1, 2 3, of 4).

Aanmelden en kosten

U kunt zich aanmelden via de website www.erven-tuinenwesterkwartier.nl of contact opnemen met Stieneke van der Wal, telefoonnummer 06 – 83 972 103, mail info@hetnoordererf.nl

Kosten: € 75,- per persoon voor de workshop inclusief cursusmap en aansluitend het tuinadvies.

Samen

Erven & Tuinen Westerkwartier is een initiatief van Het NoorderErf en IVN Westerkwartier. O.a. de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen dragen bij aan het project.

————————————————————————————————————————————–

Project
Doel van dit project is het herstel van het streekeigen karakter van het Westerkwartier en het vergroten van de natuurwaarden en biodiversiteit. Hiermee wordt het gebied aantrekkelijker om te wonen en werken. Daarnaast zijn (boeren)erven en tuinen belangrijke stapstenen in de natuur. Er zijn prachtige (boeren)erven en landelijke tuinen met streekeigen beplanting, een boomgaard bij het huis en boerentuinplanten. Als deze op een natuurvriendelijke manier onderhouden worden, zijn dit paradijsjes voor tuinvogels, vlinders, bijen en allerlei andere insecten.

Samen
Erven & Tuinen Westerkwartier is een initiatief van Het NoorderErf en IVN natuur educatie in het Westerkwartier. O.a. de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen dragen bij aan het project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.