Verstopt rioolgemaal Garnwerd

(ingezonden bericht van gem. Westerkwartier)

Afgelopen vrijdag was het rioolgemaal nabij de brug in Garnwerd verstopt. De put moest leeggepompt worden en wat bleek? De pompen in dit gemaal zaten vol met vochtige doekjes. Uiteindelijk werkt het rioolgemaal weer dankzij onze storingsdienst en aannemers.

Tijdens de coronacrisis wordt thuis meer schoongemaakt en meer het toilet gebruikt. Dat merken de rioolbeheerders want het aantal rioolverstoppingen per dag stijgt, doordat er vochtige doekjes, schoonmaakdoekjes, keukenpapier en ander vast afval in het riool worden aangetroffen. Dus ook in Garnwerd.

Het is heel simpel: in de wc horen alleen poep, plas en toiletpapier. Vochtige doekjes, babybillendoekjes en andere doekjes horen altijd in de afvalbak bij het restafval.

Praktische tips

Daarnaast staan op www.nietinhetriool.nl praktische tips en uitleg filmpjes, zodat inwoners zelf kunnen bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier!

 • Mondkapjes zijn vast afval en gooi je weg in de afvalbak.
  Tip: Raak gebruikte mondkapjes bij het verwijderen niet met je hand aan. De mondkapjes kunnen gewoon bij het vaste afval.
 • Vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool.
  Tip: zet een prullenbakje naast de wc!
 • Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool.
  Tip: giet het terug in een plastic fles of leeg pak melk en doe het in de vetrecyclecontainer!
  Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.