Verslag valcursus voor ouderen te Garnwerd

Garnwerd is een dorp, waar gelukkig veel jonge mensen wonen, maar ook een grote groep ouderen die graag actief blijven en waarvoor de ouderencommissie steeds weer nieuwe activiteiten organiseert.

De schoondochter van Pieter van Dijk, Karin, maakte hem erop attent dat er speciale valcursussen voor ouderen bestaan en vroeg of dat niet iets voor Garnwerders zou zijn. En Pieter zou Pieter niet zijn, als hij daar – als lid van het ouderencomité – niet enthousiast op inging.

Zo kwamen op 21 juni jl. 17 oudere mensen bijeen in het in het Woaterborgje, nieuwsgierig wat een valcursus hun zou bieden. “Een valcursus…. is dat nou nodig voor mij” dachten velen.

Maar al snel wisten de cursusleidsters Karin van Dijk en Jolanda Dohmeijer – wijkverpleegkundigen bij TSN Wijkzorg – ons te overtuigen van de zin van deze cursus. Want hoe vitaal je je ook voelt, als je ouder wordt neemt je spierkracht af en zijn kansen om te vallen en daardoor ongelukjes of ongelukken te krijgen groter. Veel van die ongelukken gebeuren in en om het huis.

Het doel van de middag was niet om ons bang te maken, maar om ons bewust te maken van allerlei oorzaken van valpartijen. Die variëren van omgevingsfactoren (stoepen, kleedjes in huis) tot voeding of neurologische oorzaken.

Karin en Jolanda gaven vele tips om vallen te voorkomen, wezen op de mogelijkheid om in Feerwerd ouderengymnastiek te volgen, toonden een ideale rollator enz. Er was ruim gelegenheid om vragen te stellen. Ondanks het niet al te vrolijke onderwerp, werd er veel gelachen.

Aan het einde ontvouwde Pieter nog enkele plannen om voorlichting te geven over medicijngebruik, over nieuwe verkeersregels en om een uitje maken naar het Lauwersmeergebied.

Bedankt Pieter voor je enthousiasme. En… wat fijn dat het Woaterborgje weer open is voor het dorp.

Suzanne Rohde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.