Update Oekraïense vluchtelingen

Beste Garnwerders(e.o).
Op 19 maart deden we een oproep om bij te springen/mee te denken/te doneren in verband met de wens om Oekrainers in of rond Garnwerd op te vangen/ te ondersteunen. Dat hebben we geweten! Nu, bijna 5 maanden later hebben we een aantal Oekraïners met het hulpaanbod uit Garnwerd (e.o) verder op weg kunnen helpen.
Een terugblik:

In Garnwerd zijn de afgelopen maanden meerdere Oekraïense gasten geweest. Het begon met Olena. Ze kwam met een andere Oekraïense vluchteling die nu nog in Feerwerd woont. Binnen no time was er een hele hulp colonne actief. Ze kwam aan met twee kleine tasjes dus er was veel nodig. Kleding, computer, beddengoed, telefoon kaart, een fiets etc. Het was er allemaal heel snel. Ook kreeg ze Nederlandse en Engelse les en ging ze mee naar uitjes, regelmatig bij iemand eten en werd ze opgehaald om even te wandelen. Olena deed haar best om haar draai te vinden maar het verschil van de wereld waar ze uit kwam met die van ons bleek groot. Ook de taalbarriere was lastig. Gelukkig was er regelmatig ook plezier en ontspanning met haar huisgenoten en andere Garnwerders.
Wat haar verblijf ook lastig maakte was dat het moeilijk was om een bankpas te regelen, waardoor haar leefgeld niet snel opgestart kon worden, en (nog)niet kon werken. Na de eerste weken en het tot rust komen na de vlucht uit Oekraïne ontstond er toch weer onrust. Olena nam uiteindelijk het besluit om met een andere vluchteling naar Tsjechië te gaan en zo vertrok ze na ander halve maand met trein die kant op en krijgen we af en toe een berichtje dat het goed gaat.
In week dat Olena vertrok kwamen Tanja en Denys, moeder en zoon. Door de opgedane ervaring met Olena maar ook omdat Tanya en Denys goede paspoorten hadden ging het officiële gedeelte al sneller (verzekeringen etc). Tanya en Denys zijn ruim 3 maanden in Garnwerd geweest. Beide hadden snel sociaal veel contacten, en omarmden het leven in Garnwerd met veel levenslust en aanpassingsvermogen. Tanya ging aan het werk bij GaZ en maakte ze schoon bij dorpsgenoten. Denys ging naar school en maakte vrienden en deed veel tuin werk om een zakcentje bij te verdienen. Tanya genoot erg van de tripjes naar Winsum en de Stad die dorpsbewoners met haar ondernamen, en kon door de de hulp van velen haar hobby’s uitoefenen. Ook was het prachtig om te zien dat Denys zo snel vele nieuwe vrienden maakte (de oprit bij het gastgezin stond regelmatig vol met fietsen, bijv. voor zwempartijtjes in het Reitdiep). Denys was een heel enthousiaste fietser geworden. Hij genoot van de vrijheid die zijn fiets hem gaf, en van de fietstochten door het open landschap naar bijv. Warffum, voor zijn Oekraïense klas aan het Hogeland Hoogezand College. Tanya en Denys besloten – na een ruimhartig aanbod voor een mogelijkheid voor langduriger opvang en meer opleidingsmogelijkheden voor Denys – naar Engeland te verhuizen en zijn daar inmiddels aangekomen en laten regelmatig weten dat het (ook) daar goed met ze gaat.
In de week dat Denys en Tanya vertrokken kwam Natallia voor een kort ’tussen’ verblijf in afwachting van een andere plek. Ze heeft op twee verschillende adressen gelogeerd in Garnwerd(en is ondersteund met veel regelzaken) en is daarna vertrokken naar een kamer op het terrein van beatrixoord, alwaar haar zus opgenomen is. Nog steeds wordt ze actief ondersteund door dorpsgenoten.

Doordat de markt een groot succes was is er ook geld om bij te dragen aan praktische oplossingen waar de Oekraïners zelf (nog) even niet het geld voor hadden zoals een bril, kleding, reisgeld en andere behoeften voor een gezond leven hier. Dit was in een aantal situaties heel behulpzaam; de Oekraïners hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt.
Het is fijn om dit met elkaar te doen en te merken dat welke hulp ook er altijd wel een oplossing in het dorp gevonden kan worden. Mooi wat een gemeenschap kan doen! Ook mooi hoe veel dorpsgenoten elkaar (beter) leerden kennen en er nieuwe (internationale)vriendschappen zijn ontstaan.

Iedereen bedankt! en.. wordt vervolgd.

Club Oekraïne
oekrainwerd@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.