Update Gloed & vriend worden

(via GLOED)

De tochtstrips in de bouwmarkt raken uitverkocht en er is weer volop vraag naar kachelhout om een beetje bij te stoken. Wat dat betreft zijn we voorspelbaar. Alles om de energierekening een beetje te drukken. Het zal niemand ontgaan zijn dat de energieprijzen de afgelopen tijd enorm zijn gestegen.

Tegelijk wordt er veel geld verdiend met de ontwikkeling van grootschalige zon en windparken. Veelal blijven de opbrengsten hiervan niet achter in onze regio.

Uit cijfers blijkt dat steeds meer huishoudens moeite krijgen de energierekening te betalen. In de gemeente Westerkwartier gaat het om 7-10% van de huishoudens (bron; TNO).

GLOED wil met energie-initiatieven bijdragen aan verduurzaming van Garnwerd en omstreken maar tegelijk ook bijdragen aan een betaalbare energierekening voor iedereen. Door zelf zonne-energie op te wekken zijn we in staat zelf te mee te beslissen (hoe, wat en waar?) een daarnaast de gevolgen van de hogere energierekening te beperken. In oktober is het zonnedak op Klein Garnwerd in bedrijf genomen. Na het zonnedak bij de familie Keizer draait nu ook de zonnefabriek op Klein Garnwerd bij de familie Vellinga. Op enkele panelen na is het project vol. Volgend voorjaar hopen we nog een feestelijke opening te kunnen organiseren. GLOED wil echter door met nieuwe initiatieven. Tijdens de afgelopen ledenvergadering is – met enkele planaanpassingen -besloten twee nieuwe initiatieven op te starten.

Tweede zonnedak Klein Garnwerd

Het eerste initiatief is een tweede zonnedak op Klein Garnwerd. De familie Vellinga heeft nog meer dakoppervlak beschikbaar gesteld zodat we met nog eens 260 panelen energie kunnen opwekken. De aansluiting is al gerealiseerd en de panelen worden naar verwachting in het voorjaar van 2022 geplaatst. Deelname is mogelijk vanaf 100 euro. Er zijn 340 certificaten beschikbaar. Je wordt dan mede-eigenaar van de zonne-installatie en ontvangt jaarlijks een deel van je inleg plus een vaste rentevergoeding van 4,5% terug. De inschrijving voor dit project wordt opengesteld in week 50. Als we voor 14 januari 20 deelnemers kunnen noteren gaat het project definitief door. Dus heb je interesse meld je dan aan via de website www.gloedgarnwerd.nl/ ……..

Zonnecarport met gemeente Westerkwartier.

Het tweede initiatief is een project waarvan de opbrengsten ten goede komen aan huishoudens die geconfronteerd worden met een onbetaalbare energierekening (minima).

Het plan is om -in samenwerking met de gemeente Westerkwartier- een zonnecarport te realiseren op het stationsgebied van Zuidhorn. De gemeente stelt het dak van de carport ter beschikking. GLOED wekt er 15 jaar lang zonne-energie op. Jaarlijks wordt er dan 100,- euro per huishouden uitgekeerd. Er is plek voor 100 deelnemende huishoudens. Daaronder vallen huishoudens uit Garnwerd, Feerwerd, Aduarderzijl maar eventueel ook uit de rest van de gemeente Westerkwartier.

Daarnaast komt er een deel van de opbrengst te goede aan de coöperatie GLOED waarmee weer nieuwe energie-initiatieven worden gestart. Leden van GLOED kunnen hierin meedenken en beslissen er uiteindelijk over. GLOED wil met dit project de drempel tot deelname verder verlagen en daarmee projecten toegankelijk maken voor een zo breed mogelijke groep inwoners.

Om de subsidie voor dit project veilig te stellen moeten we voor begin januari 100 leden aandragen die wonen binnen het postcodegebied 9893 of 9831. Die hebben we op dit moment niet. Jij kunt dit project mede mogelijk maken door vriend te worden van GLOED. Je wordt als vriend van GLOED lid van de coöperatie en kunt meebeslissen over onze plannen. Vriend worden van GLOED kan al vanaf 1 cent en schept geen bijzondere verplichtingen. Als we 100 leden kunnen aandragen gaat het project door. Als alles meezit kan de installatie dan draaien in het voorjaar van 2022.

Dus; ben je enthousiast over dit project en wil je helpen het project mogelijk te maken meld je dan snel aan als Vriend van GLOED via www.gloedgarnwerd/vriend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.