Theaterprogramma op 4 mei “Mijn vader was een bankovervaller”

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Een van die ‘voorstellingen’ heeft plaats in Garnwerd. Op initiatief van Te Gast In Garnwerd, dat de samenwerking zocht met Theater na de Dam. Wellicht het begin van een nieuwe traditie. Vanaf 21 uur vertelt dorpsbewoner Henk Meulenbeld het verhaal over zijn ouders. De voorstelling duurt circa een uur.


Henk Meulenbeld – Mijn vader was een bankovervaller

Kerk Garnwerd / 4 mei 2019 om 21.00 uur
Entree is gratis, vrijwillige bijdrage toegestaan.

Opdat we nooit vergeten

” De eerste generatie, te weten de generatie die WO II bewust heeft meegemaakt, neemt in omvang af. Tijd voor de tweede generatie de verhalen te blijven vertellen. Opdat we niet vergeten waar onze ouders (in mijn geval) zich voor hebben ingezet: voor de vrijheid.

Het verhaal gaat over mijn ouders, de eerste generatie en de invloed van hun belevenissen op de tweede generatie, hun (zes) kinderen. Wat ze aanvankelijk vooral niet hebben verteld en wat decennia later beetje bij beetje boven tafel kwam. Over de generatie van jongeren van 17, 18, 19 jaar voor wie de wereld aan hun voeten lag. En die droom uiteen zagen spatten.

Over mijn ouders, die beiden deelnamen aan het verzet. Mijn vader als (onder andere) bankovervaller (‘de grootste bankoverval in WO II’), mijn moeder als koerierster. Over tante Ge, die geen tante was, zo bleek later. Zij liep mee in de ‘mars’ van de ‘116 vrouwen van Visvliet’. De mars van Westerbork, via Groningen stad naar Visvliet waar hen de bevrijding wachtte.

Over wie ik ben, gevormd door de geschiedenis van mijn ouders. De invloed van hun zwijgen op wie ik ben. Tot op de dag van vandaag.

Ik vertel het verhaal aan de hand van foto’s en korte filmfragmenten. Het verhaal dat ze zelf nooit echt hebben verteld, maar dat de moeite waard is om te blijven vertellen. Opdat we niet vergeten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.