Terugblik intocht Sinterklaas 2021 (foto’s!)

Het was een spannende week voor kinderen én de organisatie rond de intocht. Niet alleen de oplopende coronacijfers en de naderende persconferentie zorgden voor de nodige zweetdruppels, maar ook via het Sinterklaasjournaal werd duidelijk dat de reis van Sinterklaas naar Nederland weer gepaard ging met de nodige tegenslagen. Maar gelukkig kwam vrijdagavond het verlossende bericht van de hoofdpiet: “het gaat door, we komen!”

Wel werd besloten de binnenactiviteiten te cancellen. Een kleine domper, maar zoals een jonge Garnwerder zei: “als Sinterklaas nou maar van de boot stapt zonder in het water te vallen, dan komt het met de cadeautjes vast ook wel goed”.


En zaterdagmiddag was het dan zo ver. Rond 13.30 uur stonden de kade en de brug al aardig gevuld met kleine en grote kinderen. In de verte was de stoomboot al te zien. Iets later dan gepland meerde de prachtig versierde ‘Spanje‘ aan en stapten de pieten aan wal. Maar waar was Sinterklaas? Even werd het stil op de kade. Maar nadat de kinderen samen een paar keer heel hard zijn naam hadden geroepen kwam de goedheiligman alsnog aangesneld – met zijn mijter in de hand – in een heuse sPietboot.

Eenmaal op de wal werd Sint verwelkomd door kinderen uit Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en.. voor zover onze verslaggever in kon schatten.. uit vele andere hoeken.
De Eendracht werd dit jaar ondersteund door Marietta, die ietwat schor maar niet minder enthousiast de kinderen aanzette tot meezingen van de vele Sinterklaasliedjes. Sinterklaas sprak de kinderen toe en liet weten dat de intocht in Garnwerd de mooiste is van het land.

Na deze warme ontvangst stapte Sinterklaas in de cabrio. Het doorgaande verkeer was – anders dan andere jaren – inmiddels al ruim 20 minuten omgeleid/tegengehouden door een enthousiaste agent aan de westkant bij de molen, en minstens zo enthousiaste verkeersregelaar aan de oostkant, net na de brug. De file was aanzienlijk en nét niet tot aan Winsum hebben we begrepen.
Vele dorpsgenoten dachten met heimwee terug aan wijlen Harm Wegman.

Voordeel van de wegblokkade was wel dat Sinterklaas en daarachter de pieten in volgauto met aanhangwagen ongestoord de weg op konden rijden en iedereen hem veilig uit kon zwaaien. De verkeersregelaar (mét auto én zwaailicht) én de agent sloten vervolgens aan achter Sint en zijn Pieten en deze hele optocht deden vervolgens nog een kleine tour door Feerwerd, Ezinge en Aduarderzijl.

Sinterklaas liet achteraf vanaf zijn logeeradres weten weer genoten te hebben van de intocht. Hij bedankt alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt en nogmaals alle kinderen voor de warme ontvangst!

Bovenstaande video’s zijn samengevoegd in onderstaande video:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.