Oostumerweg onveilig(er)

(via de streekkrant)
GARNWERD – Onlangs hebben aan de Oostumerweg bij Garnwerd asfalteringswerkzaamheden plaatsgevonden. Volgens inwoner Fokko Leutscher kan de weg hierdoor veranderen in een racebaan en is de verkeersveiligheid verder afgenomen. Daarom heeft hij afgelopen week bezwaar gemaakt bij de gemeente Westerkwartier middels een brief aan verantwoordelijk wethouder Geertje Dijkstra Jacobi. Leutscher heeft dagelijks uitzicht op het verkeer van de Oostumerweg. Daarnaast is hij lid van ‘Regio-marketing Middag-Humsterland’.


“De asfalteringswerkzaamheden zijn op een dusdanige wijze uitgevoerd dat dit bij menigeen tot een onbegrijpelijke en verontwaardigde reactie heeft geleid”, vertelt Leutscher. “Niet alleen omdat deze veelgebruikte route tussen de stad Groningen, via Oostum naar Garnwerd, als landelijke weg een belangrijk onderdeel is van ons kenmerkend landschap, maar met name omdat de veiligheid momenteel ernstig in het geding is. Hierbij vooral te denken aan de vele schoolgaande kinderen die vanaf Garnwerd, maar ook vanaf Ezinge en Feerwerd, gebruik maken van deze weg”.

Ook in juni 2019 en begin november waren er al meldingen gedaan over de verkeersveiligheid aan de Oostumerweg. Uit de reacties van de gemeente daarop, blijkt dat de huidige situatie van de Oostumerweg nog een jaar langer zou duren. Leutscher verzoekt de gemeente echter om de geasfalteerde grasstenen op een redelijk korte termijn te herstellen. “Daar waar fietsers ruim een jaar ervoor moesten waken om met de band niet in een scheur te geraken, plaatste de gemeente slechts waarschuwingsborden langs de Oostumerweg in plaats van de scheuren van een afdichtingsmiddel te voorzien”, vertelt hij. “Bovendien is, volgens de gemeente, de schade aan het wegdek ontstaan door een slappe ondergrond. Hierdoor kan men dus ook de conclusie trekken dat deze situatie het afgelopen jaar is verergert, doordat de scheuren nooit zijn gedicht en de ondergrond door het regenwater alleen maar slapper is geworden. Dit ondanks dat de gemeente Winsum tijdens het laatste grootschalig onderhoud ook nog wapening in het wegdek heeft aangebracht”.

Volgens Leutscher komt het de veiligheid niet ten goede als weggebruikers nog een jaar moeten wachten voordat de situatie met de geasfalteerde grasstenen wordt hersteld.
“Dat de gemeente dan ook ongelukkig is met deze tijdelijke oplossing blijkt wel uit de gemaakte overwegingen om het wegdek te voorzien van een belijning, waarmee de breedte van het rijwegdek zou kunnen worden aangegeven. Inmiddels is de belijning ook daadwerkelijk aangebracht. Uit de ontvangen reacties blijkt men echter ‘not amused’ te zijn met de huidige situatie. Verlenging van deze situatie lijkt me dan ook geen optie”.

Eén reactie

  1. Garnwerd is zo goed bereikbaar via het Aduarderdiep. En niet veel omrijden. Waarom maken ze van de Oostumerweg niet een fietsweg met gebruik voor bestemmingsverkeer?
    Groetjes, Regina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.