Onthulling gerestaureerd grafmonument De Marees van Swinderen

(ingezonden)
DORPSBELANGEN EZINGE PRESENTEERT:
Onthulling gerestaureerd grafmonument De Marees van Swinderen. Op 24 juni 2023 om 14.00u op de begraafplaats te Ezinge aan de Allersmaweg.
Als nieuwe beheerder heeft de gemeente Westerkwartier in 2022 een inventarisatie gemaakt van de begraafplaatsen van Garnwerd, Feerwerd en Ezinge. Het doel was onder meer om zicht te krijgen of er personen begraven liggen die een bepalende rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het dorp, de streek, provincie en misschien wel daarbuiten. En ook of er grafmonumenten zijn die de moeite van het onderhouden waard zijn. Op de begraafplaats van Ezinge bevindt zich het monument van jonkheer
De Marees van Swinderen en zijn naaste verwanten.

Als laatste adellijke borgbewoner heeft hij zijn sporen nagelaten in Ezinge. Mede door de inspanningen van Dorpsbelangen Ezinge heeft de gemeente besloten het monument te restaureren. Halverwege maart jl. was de restauratie voltooid.
Voor Dorpsbelangen is dit aanleiding om hieraan aandacht te besteden. Op 24 juni a.s. wordt het gerestaureerde monument officieel onthuld. Op die dag is het 200 jaar geleden dat Reneke de Marees van Swinderen werd geboren. Om 14.00u wordt iedereen uitgenodigd op de begraafplaats. Het 207 jaar oude muziekgezelschap De Eendracht zal de plechtigheid
omlijsten. Jonkheer De Marees was beschermheer van De Eendracht. Na de plechtigheid kan in de kerk op de wierde een kop thee worden gedronken.
Voor wie is geïnteresseerd wordt uitleg gegeven over de relatie van de borgbewoners met het kerkgebouw. Bovendien is 24 juni a.s. de eerste dag dat in Museum Wierdenland de zomertentoonstelling ‘Avant-garde en Adel op de Allersmaborg’ voor het publiek geopend is. Te zien tot en met 26 november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.