Meer laadpalen in het Westerkwartier, denk mee over de locaties

(via gem. Westerkwartier)

De komende jaren gaan steeds meer mensen elektrisch rijden. Daarvoor zijn meer laadpalen nodig. Gemeente Westerkwartier verwacht dat er voor 2026 behoefte is aan 145 extra publieke laadpalen. Inwoners kunnen hun reactie op de locaties voor deze nieuwe laadpalen geven.

Nu al 89 publieke laadpalen in gemeente Westerkwartier

Deze palen zijn sinds 2019 geplaatst bij centrale locaties rondom winkels of dorpshuizen. De komende jaren breidt de gemeente het netwerk uit. Inwoners zonder eigen oprit kunnen een laadpaal bij de gemeente aanvragen. Deze palen plaatsen we op maximaal 250 meter van de aanvrager.

Ruim 200 potentiële locaties voor laadpalen

Deze locaties zijn gebaseerd op basis van de verwachte behoefte voor elektrisch laden. Ook aanwezig groen, de toegankelijkheid en het stroomnet spelen een rol bij het aanwijzen van de locaties. De locaties zijn aangegeven op een plankaart. De laadpalen worden niet direct geplaatst, maar pas na aanvraag van een inwoner met elektrische auto die geen eigen oprit heeft.

Wethouder Bé Schollema over het plaatsen van de nieuwe laadpalen

“Elektrisch rijden is een belangrijke stap om de CO2-uitstoot te verminderen. Binnen een korte tijd willen we veel laadpalen plaatsen. Hier willen we onze inwoners graag bij betrekken. Daarom vragen we inwoners om met ons mee te denken door te reageren op de plankaart.

Inwoners kunnen tot 1 september reageren

Dat kan via de plankaart op westerkwartier.nl/plankaart. De gemeente beoordeelt de reacties op de plankaart en koppelt dit terug. Hierna is de plankaart definitief. Zodra er een inwonersaanvraag voor een laadpaal binnen is, neemt de gemeente een verkeersbesluit. Deze zijn de vinden op het gemeenteblad. Inwoners hebben dan zes weken de tijd om bezwaar te maken.

Eén reactie

  1. Is het een idee om hier gezamenlijk op te reageren met een voorstel voor het plaatsen van een extra paal bijvoorbeeld op de parkeerplaats aan de Hunzeweg tegenover het Waterborgje? Omdat ik bij mijn huis niet kan laden (BB straat), vroeg ik voordat ik naar Garnwerd verhuisde een paal aan maar dit werd geweigerd omdat er binnen 250 meter een voorziening is. Klopt, maar daar staat de dorpsauto en als de andere plek bezet is moet ik nogal eens op en neer naar Leek om tot 100% op te laden als ik bijvoorbeeld de volgende dag in het noordelijk deel van Groningen of Friesland moet zijn (geen snelladers…) Het zou denk ik goed zijn om te weten hoeveel elektrische auto’s er in Garnwerd zijn die afhankelijk zijn van de openbare laadvoorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.