Laatste orgelconcert van de zomerserie in Garnwerd door Hans Beek.

Op 30 juli van 16.00 uur tot 17.00 uur speelt Hans Beek in de serie inloopconcerten op de zaterdagmiddag in de Sint-Liudgerkerk in Garnwerd.

Hans Beek is organist in Aduard en Zuidhorn. Met dit concert sluit hij de concertserie, die de afgelopen zaterdagen heeft plaatsgevonden af. Ze zijn laagdrempelig van opzet. Er wordt geen entree geheven, een gift na afloop is welkom.

Het concert vindt plaats op het Van Dam orgel uit 1809. Volgens de overlevering was het oorspronkelijk de bedoeling dat het orgel geplaatst zou worden in de abdijkerk van Aduard, maar door omstandigheden is het in Garnwerd terechtgekomen. Aanvankelijk was het voorzien van één klavier. In 1839 werd het uitgebreid met een tweede klavier door de zoons van orgelmaker Van Dam. In 1865 plaatste P. van Oeckelen nieuwe frontpijpen, twee jaar later zijn de drie karakteristieke beelden, die geloof, hoop en liefde symboliseren, boven op het orgel geplaatst. Ze zijn vervaardigd door S. van Lekkum. Het orgel heeft, behalve de twee manualen, ook nog een aangehangen pedaal. In totaal heeft het 18 stemmen,verdeeld over hoofdwerk 13 en bovenwerk 5 stemmen en is recentelijk weer helemaal opgeknapt.

Hans Beek heeft de gewoonte om van zijn concerten in Garnwerd altijd iets aparts te maken. Zo kunnen we ons het luchtige concert met liedjes van de Beatles nog goed herinneren. Dit jaar zal Hans Beek vrolijke klanken spelen uit Nederland en de bekende vakantielanden om ons heen. Het belooft dus weer een verrassende belevenis te worden.

Foto: het orgel van Garnwerd met de beelden geloof, hoop en liefde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.