Gloepende GLOED, wat zijn we trots! ** (update met interviews) **

Paneel nr. 232 bracht een zonovergoten zaterdag. Vandaag 11 maart stonden de zes commissieleden van GLOED er middenin! Terecht, want wat hebben ze hard gewerkt. Joris, Martin, Nynke, Wouter, Fryrk en Sjoerd hebben Garnwerd en omstreken tot energieproducent gemaakt.
En alles in energieke samenwerking met lokale krachten, gulle subsidieverstrekkers, knappe uitvoerders en slimme adviseurs:

  • Investeringen van 26 deelnemers, omarming van initiatief + uitwerking door Dorpsvereniging Garnwerd e.o.,
  • Subsidie van en kennisuitwisseling met de provincie Groningen, een krachtige (financiële) steun in de rug van de gemeente Winsum,
  • Een zee aan ruimte op het dak van Keizer Feerwerd,
  • Het vliegwiel van kennis van GrEK, de betrouwbare ‘klandizie’ van Noordelijk Lokaal Duurzaam,
  • De toegespitste technische adviezen van Enie.nl, de ondergrondse snelweg van aannemersbedrijf Alsema, aansluiting van Enexis,
  • Glitters op t feestje door Loket Leefbaarheid Groningen, een mooie opstart met Lokale Energie Voorwaarts,
  • Bewegende beelden van Apartof = Johannes, (gedachte)goed van Ad Nooren = Peter, vorm van FLAM = Pieter, lekkers van MA Kookt = Annemiek, een meterkast van de Zweihaak = Taco, mooie klanken van 2Tone music = José en Omar…

 

 

Inmiddels ook via RTVnoord:

 ‘Uniek in Nederland.’ Zo noemen politici het speciale zonnepanelendak van Garnwerd. Zaterdag is het project ‘Gloed’ daadwerkelijk van start gegaan.
Een paar Garnwerders wilden graag zonnepanelen nemen, maar dat ging niet. Garnwerd is een beschermd dorpsgezicht. Dan kun je niet zomaar het dak volleggen met de glinsterende panelen.

Een loods in Feerwerd
Er kwam een oplossing. Dertig inwoners van het dorp besloten gezamenlijk 240 panelen te kopen. Die liggen nu op het dak van een loods van een aannemer in Feerwerd. Onder het toeziend oog van enkele politici, zijn de panelen zaterdag in gebruik genomen.

Als collectief
‘De betekenis zit het hem er vooral in dat we het als collectief doen en dat we als gemeenschap een rol spelen in de energietransitie’, zegt mede-initiatiefnemer Joris de Winter.

Bij de opening waren onder anderen GroenLinks-gedeputeerde Nienke Homan en CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder aanwezig.

Foto’s en video van de montage: (met dank aan Marco Kramer)

 


En Nienke Homan (gedeputeerde Groen Links Groningen) nog even aan het woord..

Filmpje van de collega’s van Winsum Nieuws mét interviews Burgemeester Wegman, Nienke Homan (Groen Links), Johan Keizer en Joris de Winter:

Reacties zijn gesloten.