Gemeente Westerkwartier gaat in gesprek met inwoners over warmtetransitie

(van gem. Westerkwartier)

De gemeente Westerkwartier gaat de komende periode aan de slag met het opstellen van de Transitievisie Warmte. Hierbij wil de gemeente de inwoners zo goed mogelijk betrekken. Hiervoor is een enquête opgesteld en daarnaast vinden in de maand juni acht dialoogavonden plaats.

Transitievisie Warmte

In 2021 moet iedere gemeente vanuit het Nationale Klimaatakkoord een Transitievisie Warmte hebben opgesteld. In dit document staan de te doorlopen stappen naar aardgasvrij maken van woningen. Ook staat in deze visie beschreven welke andere manieren van verwarmen voor welke woningen geschikt kunnen zijn. Daarnaast kijkt de gemeente in welke dorpen ze kan starten met de verdere verkenning naar deze mogelijkheden en welke onderzoeken daarvoor nog nodig zijn.

Daadwerkelijke besluiten over het aardgasvrij maken van woningen komen in een uitvoeringsplan te staan. Ook deze plannen wil de gemeente, als het zover is, samen met haar inwoners gaan opstellen. De Transitievisie Warmte is daarmee een document dat de eerste denkrichting weergeeft, maar waarin nog geen definitieve besluiten staan.

Hielke Westra, wethouder Duurzaamheid: “Dit is iets wat al onze inwoners aangaat, het gaat ten slotte om hun huis. Daarom willen we de inwoners graag zo goed mogelijk betrekken bij de totstandkoming van de visie.”

Enquête

Om inwoners naar hun mening te vragen over duurzaamheid en aardgasvrij wonen is er een enquête opgesteld. Deze enquête kunnen inwoners online invullen en is te vinden via www.westerkwartier.nl/vwt. Inwoners die de vragenlijst liever op papier invullen, kunnen de papieren versie aanvragen via telefoonnummer 14 0594. Zij krijgen de vragenlijst per post toegestuurd. De enquête kan tot en met 1 juni aanstaande worden ingevuld.

Dialoogavonden

In de maand juni gaat de gemeente acht online dialoogavonden organiseren om met inwoners het gesprek aan te gaan over de warmtetransitie in hun eigen omgeving. Iedere avond staat een ander gebied in het Westerkwartier centraal. De avonden vinden plaats op dinsdag- en donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden voor de dialoogavonden is gewenst, dit kan via www.westerkwartier.nl/warmtetransitie. Op deze pagina is ook een overzicht te vinden van wanneer welke dorpen centraal staan. Aanmelden kan tot een dag voor de specifieke dialoogavond.

Hoe verder?

De opbrengsten uit de enquête en de dialoogavonden neemt de gemeente mee bij het opstellen van de Transitievisie Warmte. De uitkomsten hiervan presenteert de gemeente tijdens twee informatieavonden in september. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in december aanstaande een besluit over de Transitievisie Warmte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.