Gemeente lanceert website voor minimaregelingen: Potjeswijzer

(via gem. Westerkwartier)
Afgelopen maandag werd de website www.potjeswijzer.nl gelanceerd.

Op deze nieuwe website staan potjes (regelingen en extraatjes) voor inwoners met een minimum inkomen. Na de lancering op 14 maart kunnen zij hier zien welke potjes er zijn en bij wie ze deze kunnen aanvragen. Het gaat om potjes van de gemeente, Stichting Leergeld, Voedselbank en energiecoöperatie GLOED uit Garnwerd. De website is met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkeld. 

Duidelijkheid hulpaanbod

Inwoners die een minimum inkomen hebben, kunnen bij veel organisaties hulp krijgen. In het Westerkwartier zijn dat er al ruim veertig. Voor inwoners kan het hierdoor lastig zijn de juiste organisatie te vinden.

Wethouder Pieter van der Zwan: ”Daar wilden we als gemeente een oplossing voor bieden. We doen dit samen met een aantal kernpartners van het Armoedepact. Het gaat om Humanitas, Sociaal Werk De Schans, de Voedselbank, SchuldHulpMaatje en Stichting Leergeld. We trekken samen op in de bestrijding van armoede in het Westerkwartier. Het bieden van duidelijkheid in het hulpaanbod is daarbij een belangrijke stap.”

Project Van Arm naar Beter

Drie jaar geleden is de gemeente het project Van Arm naar Beter gestart. Samen met de hiervoor genoemde armoedepartners. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het project financieel gesteund vanuit het programma NLDIGIBeter. Studenten van de Hanzehogeschool hebben onderzocht hoe organisaties hun aanbod beter toegankelijk kunnen maken. Een digitale vindplaats is hiervoor een goede oplossing. Stichting Forus uit Groningen heeft de website gebouwd. Om de website goed aan te laten sluiten bij de wensen van de minima, is samen met Humanitas een focusgroep gevormd. Deze bestaat uit inwoners met een minimum inkomen. Zij hebben meegedacht over alle onderdelen van de website: van stijl en tekst tot gebruiksvriendelijkheid. De focusgroep heeft ook de naam Potjeswijzer bedacht.

Website verder uitbouwen

Pieter van der Zwan. “De Potjeswijzer is een nieuw concept. Het aanbod breiden we het komende jaar flink uit. De Potjeswijzer moet uitgroeien tot een vindplaats voor alle hulpaanbod voor minima in het Westerkwartier. We willen dat de inwoners de potjes gemakkelijk vinden en ze de mogelijkheid geven deze direct aan te vragen. Dat kan bij het begin al voor een enkel potje. Het komend jaar gaan we dat verder uitbouwen. Daarmee willen we de drempel om hulp te vragen ook verlagen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.