‘Garnwerd wéér voorop’

Joris & NynkeVan de commissie Energie

Symbolisch deed Joris de Winter (GrEK) vanavond tientallen euro’s in de spaarpot van de Dorpsvereniging. Uit eigen zak? Nee, bij elkaar ‘gespaard’ door de klanten uit Garnwerd die zich inmiddels hebben aangesloten bij NLD. “Garnwerd loopt alweer voorop!” Hoe dat zit? Joris legt uit:

“Nuon, Essent, Oxxio, Energiedirect, Budgetenergie, E-on, etc etc. Keuze genoeg; de een lokt met een i-pad, de ander biedt korting als je langer klant bent, sommige zijn groen, andere gaan voor kernenergie, of gewoon nog ouderwetse kolen. Wat de meeste aanbieders gemeen hebben is dat er vaak (heel veel) winst wordt gemaakt. Winst die voor het grootste deel verdwijnt in de zakken van managers, directeuren en aandeelhouders. Soms zelfs in het buitenland, maar zeker niet in de regio.

Als reactie hierop zijn een aantal noorderlingen een paar jaar geleden bij elkaar gaan zitten. ‘dit kunnen we zelf ook, en beter’ was de gedachte. Het moest ‘Coöperatief, duurzaam, lokaal en goedkoop’. Zo ontstond de NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam); een coöperatie werd opgericht, die sinds april van dit jaar operatief is.
En al snel bleek dat het daadwerkelijk én groener, én goedkoper kon. Zo goedkoop, dat er geld over zou blijven. Er ontstond een mooie gedachte: dat geld moest terug naar de mensen, en geïnvesteerd in de duurzaamheid van kleine gemeenschappen.
Of zoals de NLD zelf meldt: NLD energie is een coöperatieve energieleverancier opgericht om de duurzame ambities van lokale initiatieven in het Noorden te ondersteunen en versnellen.

In de praktijk betekent dit :
* een goedkope energieleverancier (naar waar je net zo makkelijk over stapt als iedere andere)
* 100 procent
groene stroom en CO2-gecompenseerd gas
* en waarbij er dus geld over blijft, wat terug wordt gegeven aan een zelfgekozen lokaal initiatief

Of het écht niet nóg goedkoper kan bij een andere aanbieder? Vast wel, als je bereid bent elk jaar opnieuw naar de goedkoopste stunter over te stappen, dan zit je er misschien net wat onder. Maar in de regel kan de NLD goed meekomen met de goedkopere jongens.
Alle Groninger initiatieven (waaronder dus ook Dorpsvereniging Garnwerd) zijn trouwens verenigd in GREK (de Groninger Energie Koepel), waar ik in het bestuur zit. Grek is een dochtercoöperatie van de NLD, samen met een Drentse en Friese variant.
En o ja, Garnwerd dus voorop, want sinds GrEK bestaat is Dorpsvereniging Garnwerd het hardst groeiende initiatief in Groningen met de meeste klanten! Typisch Garnwerd..“

GrEK2Nynke Veenstra, penningmeester van de dorpsvereniging, is blij met de eerste euro’s: “Vorig jaar stemden de leden van de dorpsvereniging in met ons lidmaatschap van GrEK; hier plukken we dus nu al de vruchten van. Het bestuur hoopt en verwacht dat er veel dorpsgenoten zullen volgen. Zo houden we ons eigen geld binnen de gemeenschap waar we mooie dingen mee kunnen doen! Ik doe hierbij dan ook graag een oproep aan alle Garnwerders: word klant bij de NLD en kies de dorpsvereniging Garnwerd als initiatief.

Meer informatie over de GrEK en de NLD. Rechtstreeks contact met Joris (tevens Garnwerder) is ook mogelijk: joris.dewinter@grek.nl of 06 27061124

14311809-0

Eén reactie

  1. Pingback:Garnwerd in zee met NLD!

Reageren is niet mogelijk