Garnwerd bruist aan alle kanten

(via Ommelander)
Dat het in Garnwerd om een meer dan bruisende leefgemeenschap gaat, bleek weer eens tijdens de algemene ledenvergadering van Dorpsvereniging Garnwerd e.o., die op vrijdag vrijdag werd gehouden in de Doorrit van Café Bij Hammingh. De Dorpsvereniging huurde genoemde ruimte, waardoor alles in eigen beheer kon worden gehouden. Dat had wel wat: bestuursleden achter de tap en in de bediening.

Het dorp Garnwerd telt 345 inwoners, de meesten daarvan zijn lid van de Dorpsvereniging. Het postcodegebied telt 470 inwoners.

Voorzitter Liesje Faber, die verheugd was over de mooie opkomst, had de regie van de vergadering op plezierige wijze strak in de hand. Dat mocht ook wel, want er kwamen wel erg veel onderwerpen langs.

Aan het begin van de avond kwam direct aan de orde, dat Garnwerd één van de dorpen is, die door de ANWB zijn genomineerd voor ‘Het mooiste dorp van Nederland’. Een oproep om een stem op dit eigen dorp uit te brengen werd dan ook goed verstaan. Dat kan tot en met 31 maart a.s..

Voor de AED was een subsidie ontvangen. Daarnaast is er een nieuwe locatie gevonden voor dit belangrijke apparaat: Garnwerd aan Zee.

Tijdens het voorlezen door Ineke Blankenspoor van het lange jaarverslag over 2019 bleek maar weer eens hoeveel activiteiten er in 2019 hadden plaats gevonden en hoe elk bestuurslid, als contactpersoon naar een van de vele commissies de lijntje kort kon houden, zodat de commissies het weer voor elkaar hadden gekregen, dat alles marcheerde als een trein. Daarbij zijn te noemen de commissie Energie, Jeugd, Ouderen, commissies rond Garnwerd Grandioos (tent, braderie, braggeltocht) en openbare ruimte en verkeer. Een bewonderenswaardige lijst van activiteiten passeerde de revue. Ook het eigen dorpsblad Gört, dat vijf maal per jaar verschijnt, kreeg aandacht. Robbert Vermeulen, die dit blad vele jaren redigeerde stopt daar deze zomer mee. Er verschijnt dan een speciaal nummer. In zijn opvolging is inmiddels voorzien.

Toch bleek men in het verslag nog één happening over het hoofd te hebben gezien: de Nieuwsjaarsduik.

Op het gebied van de financiën bleek het om een gezonde vereniging te gaan. De contributie kan dan ook laag worden gehouden: vijf euro per jaar.

Belangrijk agendapunt was de presentatie van het draagvlakonderzoek naar een dorpshuis in de school, waarbij er van uit wordt gegaan dat er een nieuwe school zal worden gebouwd. Uitgewerkte plannen zijn er al. De eigen school is voor de Garnwerders van groot belang. Nog vers in het collectieve geheugen liggen de onzalige plannen, die het schoolbestuur Lauwers & Eems had om i.v.. een dalend leerlingenaantal deze school op te heffen: dat kon niet en dat mocht niet: Garnwerd zette alles op alles om het tijd te keren en dat lukte. Nu heeft de school een mooi aantal leerlingen en inmiddels komen er ook leerlingen van buiten het dorp naar De Kromme Akkers. De aanwezigheid van de school is ook een reden voor jonge gezinnen om zich in Garnwerd te vestigen. Dat verklaarde ook een nieuw lid van de vereniging, dat onlangs met partner en een kind in het dorp was komen wonen. Er werd vervolgens vanuit de zaal de oproep gedaan bij een eventuele verkoop van een woning, deze alleen te gunnen aan mensen met schoolgaande kinderen.

Omdat Garnwerd, in tegenstelling tot de meeste andere dorpen, geen eigen dorpshuis heeft, is een draagvlakonderzoek gedaan naar een dorpshuis in de nieuwe school. De uitkomst daarvan kwam aan de orde: de respons was 58%. Hiervan vond 94% het een goed idee om dat aan de school te koppelen. In zo’n dorpsruimte zouden de volgende activiteiten plaats kunnen vinden: films, informatiepunt/bijeenkomsten, jeugdactiviteiten, bibliotheek, afhaalpunt medicijnen, ontmoetingsplek, samen koken/eten, creatieve workshops. 38 inwoners gaven aan zelf mee te willen helpen of om zelf iets te organiseren. De contacten met de gemeente Westerkwartier zijn plezierig en constructief.

De werkgroep energie had ook veel nieuws te melden. Zo wordt er binnenkort een tweede zonproject gestart. Deelname is al mogelijk vanaf euro 99,-. Daarnaast is deze werkgroep actief met een (elektrische) deel autoproject, waarvan de perspectieven rooskleurig zijn (drie euro per uur). Ook de plaatsing van een elektrische laadpaal bleek mogelijk.

Op 18 maart a.s. is er een informatieavond over het tweede zonproject in het IJsbaangebouwtje (aanvang 20.00 uur).

Voor de viering van 75 jaar Vrijheid op 5 mei zijn er grote plannen. In de Doorrit zal tussen 14.30 en 18.00 uur een Bevrijdingscafé worden gehouden. Er is daarvoor een aparte werkgroep actief. Inmiddels is er een film gemaakt, waarin dorpsgenote Nel Terpstra, die als oorlogskind vanuit het uitgehongerde Westen naar Groningen kwam, een prominente rol speelt. Ook wordt er een film uit 1995 vertoond en zullen er in een DWDD-achtige setting mensen worden geïnterviewd.

Iovivat verleent medewerking en het bevrijdingsvuur komt vanuit de stad naar Garnwerd.

Peter Nooren kon tenslotte nog vertellen dat de gemeeente Westerkwartier al in februari positief had gereageerd op de aanvraag voor de vergunning van Garnwerd Grandioos 2020. Ook dat feest kan weer door gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.