Buurtschap Schifpot bij Garnwerd krijgt naambord met juiste aanduiding

(persbericht gemeente Westerkwartier)
Woensdag 11 december rond 11.45 uur onthult wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi samen met de heer Fokko Leutscher uit Garnwerd het naambord van de buurtschap Schifpot. Ze doen dit aan de zuidkant van het buurtschap in aanwezigheid van vertegenwoordigers van dorpsbelangen en aanwonenden. Het buurtschap ligt op de driesprong Torensmaweg/Aduarderdiep tussen Feerwerd en Garnwerd. De heer Leutscher heeft gepleit voor de juiste aanduiding van het buurtschap. Dit stond jarenlang aangeduid met de naam De Schifpot. De borden staan bij de toegangswegen naar het buurtschap.

Verzoek
Enkele maanden geleden ontving de gemeente het verzoek van de heer Leutscher de plaatsnaamborden met de naam De Schifpot te wijzigen in de officiële aanduiding Schifpot. Voor de juiste benaming heeft de heer Leutscher contact opgenomen met enkele Groninger historici, die deel hebben uitgemaakt van de erfgoedcommissie van de voormalige gemeente Winsum en met de Stichting Museum Wierdenland. Schifpot verwijst naar een ijzeren pot waarin vlasafval (schif) werd gebrand om de kamer te verwarmen.

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi: “We waarderen de inspanningen van de heer Leutscher voor de juiste aanduiding van het buurtschap Schifpot op de bebording. De gemeente vindt het ook van belang de historische tenaamstelling van dorpen en buurtschappen aan te geven, omdat deze een belangrijke rol vervullen voor het cultureel erfgoed binnen onze gemeente.”

Uitreiking boek
Na de onthulling van het naambord gaan de aanwezigen voor een kop koffie/thee naar café Hammingh in Garnwerd (Hunzeweg 32). Daar reikt Liesje Faber, voorzitter van dorpsvereniging Garnwerd, rond 12.15 uur het boek ‘Tussen meeuw en leeuw’ uit aan wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi. Het boek gaat over het verhaal van Garnwerd en de Garnwerders. Een aantal inwoners van Garnwerd hebben de Stichting Boekeniers Garnwerd in het leven geroepen en dit boek in eigen beheer uitgegeven in 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.