Brief aan gemeente het Hogeland ivm borden wegafsluiting

Aan: het College van Burgemeester en Wethouders

Gemeente Het Hogeland
Postbus 26
9980 AA Uithuizen

Afschrift aan:

Griffier gemeenteraad Hogeland

Ommelandercourant, mevrouw J. de Weijs

Geacht College,

Wij vragen uw aandacht voor het volgende:

Op woensdag 3 juni 2020 werden wij, het bestuur van de Dorpsvereniging Garnwerd e.o., er vanuit inwoners van Garnwerd op geattendeerd, dat er gele borden geplaatst waren langs de Garnwerderweg/ Klein Garnwerd en bij de brug van Garnwerd over het Reitdiep, met de volgende tekst:

“Garnwerderweg afgesloten van 04-06 t/m 19-06.”

Wat is dit? Waarom zijn we niet op de hoogte? Wordt de weg helemaal afgesloten? Hoe moet het met boodschappen doen, de dokter bezoeken, allerlei diensten van bedrijven? Dergelijke vragen speelden bij inwoners en bij ons. Een ondernemer gaf aan nu het rooster van leerlingen te moeten omgooien, omdat met de omleiding niet iedereen op tijd kon komen. Dit maken van een aangepast rooster kostte die persoon extra tijd. En naar al gauw bleek: onnodige tijd.

Op internet stond het goed, maar de borden bleken fout. Toen we contact zochten, 3 dagen voor de betreffende afsluiting bleek dat er niets meer aangedaan kon worden. De dorpsvereniging belde naar de gemeente en de uitvoering ter plekke van het sportlandschap. Daarbij werd duidelijk, dat de afsluiting maar voor 2 dagen was: 4 en 5 juni. Dat het verkeerd op de borden stond, maar dat de uitvoering deze borden nog had liggen. Dat het teveel geld zou kosten een aangepast bord te maken en plaatsen

Dat is toch erg raar, borden zijn toch de belangrijkste communicatie tijdens een afsluiting? Vooral ook na telefonisch contact met gemeentemedewerkers, kregen we de indruk dat men zich niet realiseert wat dit betekent voor inwoners. Deze weg afsluiten betekent  een grote verlenging van reistijd.

Ook het feit dat veel omleidingsborden, in ons dorp en in omliggende dorpen, dagen later pas weggehaald werden, droeg niet bij aan ons idee dat het belang van de inwoners voorop staat bij zo een belangrijke afsluiting. Borden zouden meteen na afloop van werkzaamheden weggedraaid/weggehaald moeten worden. Zodat mensen niet onnodig omrijden, wat erg frustrerend is. De borden zijn pas 9 juni weg gehaald. Dit betekende voor mensen die dachten dat ze er niet door konden, langer omrijden dan nodig was. Het was met het verkeer rustig in Garnwerd het hele weekend. Vervelend voor de horeca in Garnwerd. Zorgmedewerkers reden ver om om hun cliënten in Garnwerd te bereiken, terwijl dat niet meer nodig was.

Wij vinden deze onnodige commotie heel vervelend. Ook vinden wij het een verkeerde keus, dat er geen bord met de juiste tekst is geplaatst. Het argument van: we hadden er nog één liggen en een nieuwe is te duur, is heel raar. Dat ondernemers schrikken en maatregelen nemen, kost hen ook tijd. Moeten zij nu een schadevergoeding indienen?

Gelukkig is het ook mogelijk, dat individuen het heft zelf in de hand nemen: de borden zijn gewijzigd door iemand uit Garnwerd zelf. Maar moet dit nu zo?

Wij willen, dat u deze route zo min mogelijk afsluit. Soms kan het niet anders, maar op deze wijze borden plaatsen en ruime tijden nemen, terwijl het niet nodig is, schaadt belangen van veel mensen en bedrijven. Niet alleen de inwoners en ondernemers in Garnwerd, maar bijvoorbeeld ook het verkeer dat de Garnwerderweg gebruikt als verbinding tussen Noordoost Groningen en Zuidwestelijk Groningen, richting Zuidhorn, Leek, Drachten. Deze verbinding wordt alleen maar belangrijker nu het centrum van Sauwerd op de schop gaat. Ook omdat er komende maanden meer afsluitingen op de planning staan, zouden we graag van u willen vernemen hoe er met de omleidingsroutes wordt omgegaan. Inspelen op de actualiteit en rekening houden met belangen van inwoners en bedrijven zijn punten van aandacht naar ons idee.

Wij verwachten van u dat u op een goede wijze communiceert met ons als dorpsvereniging over te nemen maatregelen. Dat moet lukken. Er zijn nog genoeg mensen binnen de gemeente die ons kennen vanuit de tijd dat we onderdeel waren van de gemeente Winsum.

Wij hopen op een spoedige reactie van uw kant.

Groet,

Dorpsvereniging Garnwerd e.o.,

Namens Liesje Faber, voorzitter

Ineke Blankenspoor, secretaris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.