Top jazztrio in Garnwerd

Zaterdag 23 juni staat Garnwerd in het teken van de jazz. Het trio Bennink, Baas, Van Gelder verzorgt ’s avonds op uitnodiging van de Stichting Te Gast in Garnwerd een concert in de kerk van Garnwerd.
Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder stonden de afgelopen jaren meer dan 150 keer samen op het podium, maar blijven elkaar het vuur aan de schenen leggen.
Als duo gebruiken zij een uiteenlopend repertoire van onder meer Thelonious Monk en Duke Ellington als uitgangspunt voor improvisatie, maar spelen zij voornamelijk eigen composities. Hun muziek ontstaat grotendeels ter plekke, maar verliest nooit de schoonheid, vorm en lyriek uit het oog. Het trio met de legendarische drummer Han Bennink ontstond naar aanleiding van een experiment in het Concertgebouw in 2014. Sindsdien heeft het trio veelvuldig opgetreden in o.m. Italië, Zwitserland en België.
Saxofonist Ben van Gelder (1988) woonde bijna 10 jaar in New York waar hij samenwerkte met musici van wereldformaat en belangrijke internationale prijzen won. Zijn meest recente CD “Among Verticals” ontving maar liefst vijf sterren in zowel De Volkskrant als de NRC.
Gitarist Reinier Baas (1985) wordt “de ongekroonde koning van de hedendaagse jazz” genoemd. Met zijn eigen kwintet toerde hij o.a. door Azië en Australië en ontving hij vele prijzen, waaronder een Edison. Voor het North Sea jazz Festival componeerde Baas in 2016 in samenwerking met striptekenaar Typex een soort opera, die als “overrompelend en surrealistisch” werd ervaren, aldus het Nederlands Dagblad.
Beide ‘jonge honden’ worden in Garnwerd bijgestaan door het fenomeen Han Bennink (1942), symbool van de New Dutch Swing. Drummer Bennink, die muziek tovert uit alles wat voorhanden is, is een performer pur sang. Zijn optreden dijt vaak uit tot een vorm van fysiek totaaltheater met een arsenaal aan ongewone slag-, tokkel- en blaasinstrumenten. Bennink speelde samen met o.a. Willem Breuker, Misha Mengelberg, punkband The Ex en soulzanger Jimmy Mohammed.
Het concert op de 23e juni begint om 20.00 uur. De kerk is vanaf 19.30 uur open. Meer info op www.tegastingarnwerd.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.