Kerkuilen in de kerktoren

Iedere Garnwerder weet dat er elk jaar weer een kleine kolonie kauwtjes in en om de kerk hun nest maken. Elke jaar worden de omwonenden omstreeks zonsopgang (en dat is in de zomer dus behoorlijk vroeg) dan ook gewekt door het vrolijke ‘kauw kauw kauw’ van deze vogels. Daarnaast zijn er ook regelmatig ransuilen (te herkennen aan hun oorpluimen) in het dorp te zien en vooral te horen, waarbij ze ook de meeste jaren tot broeden komen.

En sinds kort huist er ook een paartje kerkuilen in de toren.

Vorig jaar heeft de plaatselijke kerkcommisie een nieuwe uilenkast op de bovenste verdieping van de toren geplaatst, verbonden via een lang houten koker naar een opening in één van de hoge nissen aan de oostkant.

In de loop van de warme lange zomer hebben een stel jonge woningzoekende kerkuilen de kast ontdekt en besloten er hun nestplaats van te maken.

Bij inspectie vrijdag 2 september, bleken er vier volgroeide jonge kerkuilen in de kast te zitten – zie bijgevoegde foto. Later is er zelfs nog een slapend jong exemplaar op een beschutte plaats pal naast de deur van de pastorie ontdekt. Bij elkaar dus minstens 5 jongen. Eén dezer dagen zullen ook de vier andere jongen nog wel uitvliegen.

** toevoeging webmaster; hieronder interessant filmpje over het vrijwel geluidloze vliegen van de kerkuil **

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.