IOVIVAT speelt ‘Alida Pott I Herinneringen aan een Onbekende’

Het kerkje van Oostum is opnieuw een Ploegplek. IOVIVAT speelt ‘Alida Pott I Herinneringen aan een Onbekende’ van 8 tot en met 23 oktober.
Alida Pott behoorde als enige vrouw tot de kopgroep van kunstkring De Ploeg, die in de jaren twintig in Groningen voor een revolutie zorgde. Binnen De Ploeg ging zij stilistisch haar eigen weg. Ze koos haar eigen inspiratiebronnen en tendensen en werd op die manier een voorloper binnen de groep. Bij de Ploeg ontmoette ze haar man George Martens. Ze kregen twee kinderen.

Door haar vroege dood verdween haar bijzondere werk lange tijd uit de aandacht. Dankzij brieven, notulen en getuigenissen en haar schitterende werk kunnen we een levendig beeld schetsen van deze kunstenaar die nog altijd onderschat wordt.
IOVIVAT bracht in de herfst van 2018 een voorstelling in het kerkje én het landschap eromheen in het kader van het 100-jarig jubileum van De Ploeg. Tegelijk verscheen het boek ‘Aangeraakt door nieuw licht’ van Doeke Sijens, een prachtig document over Alida Pott en haar werk. ‘We hebben toen tegen elkaar gezegd dat we blijkbaar nog niet klaar waren met de Ploegschilders. De expositie over Alida Pott in het Groninger Museum is een uitgelezen gelegenheid om haar en haar kunst te eren met een theatervoorstelling’, zegt Ben Smit, schrijver en regisseur van de voorstelling.
Herinneringen aan een onbekende, een theatervoorstelling als muzikale en beeldende ontdekkingstocht met composities van Niels Smit Duyzentkunst en animaties/grafische vormgeving van Johannes de Bruijne. Zang en spel is onder meer van Hesther le Grand (Alida Pott) en Gerro Dijk (haar man George Martens).

‘Alida Pott, dat was een bijzondere, dat zie je zo’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.