
(via RTVNoord & DvhN)
Volgens mij is iedereen er aardig door van slag’, reageert Liesje Faber uit Garnwerd op het nieuws dat Café Hammingh failliet is. Toch gloort er licht aan de horizon: curator Wim Entzinger zegt dat al meerdere kandidaten zich hebben gemeld om het café over te nemen.
De financiële schuld van Café Hammingh valt volgens de curator mee: ‘Het is minder dan 100.000 euro.’ Hij verwacht dat zich nog meer kandidaten melden voor een overname. ‘De kans op een doorstart? Laat ik maar zeggen honderd procent’, zegt Entzinger.
Icoon voor iedereen
‘Het café is zo verweven met het dorp’, vertelt dorpsbewoner Faber. ‘Het is gewoon een icoon voor iedereen. We zijn bedroefd dat het zomaar dicht is gegaan.’ Zondag sloot het restaurant-café ineens de deuren. Binnen zijn de tafels van het restaurant nog gedekt.
Nienke Venema-Veenstra noemt het café een thuisbasis voor Garnwerd. ‘Alles is aan Hammingh gelieerd. Nieuwjaarsvisites, vroeger kwam Sinterklaas er, mijn moeder heeft haar trouwfeest hier gehad.’
Ontslag is onvermijdelijk
De tien medewerkers zijn officieel nog niet ontslagen, zegt de curator. Het is volgens hem onvermijdelijk dat het een dezer dagen alsnog gebeurt.
Café Hammingh werd deze week failliet verklaard. Exploitant Sander Vrieling weet het faillissement aan een verkeerd gekozen managementstructuur. Vrieling had het café-restaurant pas een jaar geleden overgenomen.
(filmpje)
Café Hammingh in Garnwerd is failliet verklaard. Exploitant Sander Vrieling uit Wetsinge heeft het faillissement zelf aangevraagd.
Hij wijt de betalingsproblemen die eind vorig jaar in de gerenommeerde horecazaak aan het Reitdiep zijn ontstaan, aan een verkeerde managementsconstructie. Vrieling: ,,Het management stond op afstand. Daardoor is het niet gelukt om grip te krijgen op zaken als personeel, inkoop en voorraadbeheer. Omdat de marges in de horeca gering zijn, hebben we het uiteindelijk helaas niet gered.’’
‘Paar stappen naar voren’
Het bedrijf was volgens Vrieling te redden geweest ,,als we een paar stappen naar voren hadden gemaakt’’, zoals hij het zegt. In dat geval had hij als eigenaar zelf het management naar zich toe moeten trekken.
,,Mijn vrouw en ik zijn helaas niet in die gelegenheid. Zelf run ik een ander groot bedrijf en mijn vrouw heeft een baan. Die privéredenen dwongen ons om het faillissement aan te vragen’’, zegt hij.
Vrieling was naar eigen zeggen in gesprek met enkele serieuze overnamekandidaten. ,,De namen van deze kandidaten draag ik over aan de curator.’’ Hij hoopt alsnog op een snelle doorstart.
,,We hebben in het ene jaar dat wij Hammingh runden, bedrijfsmatig een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo vindt de drankuitgifte niet meer plaats vanuit de keuken. En tijdens de fraaie zomer waarop we terugkijken, serveerden we regelmatig diners in de boomgaard. Dat werd door onze gasten als uniek ervaren.’’
Vrieling gelooft nog steeds in de potentie van café Hammingh. ,,Een nieuwe eigenaar zit in een betere startpositie. Hij of zij kan er iets moois van maken.’’