En gelukkig is er ook nog góed nieuws. Afgelopen donderdag brachten de rakkers van de Kromme Akkers een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Nét op tijd en voor de coronasluiting, nog diezelfde middag. Lees hier onder het verslag:
Na een lange en gezellige busreis werden de 42 kinderen van groep 4 t/m 8 van OBS De Kromme Akkers op donderdag 12 maart voor de deur van het Rijksmuseum uitgezet.
In drie groepen gingen ze onder begeleiding van een museumdocent van het Rijksmuseum langs verschillende werken uit de Gouden Eeuw: een model op schaal van een oorlogsschip met 72 kanonnen uit de tijd van Michiel de Ruyter, prachtige vazen die een aantal kinderen graag mee naar huis hadden willen nemen, schilderijen van deftige gezinnen, grote en super kleine wapens, prachtige stillevens, glas in lood-ramen waar heel veel verhalen in verstopt bleken, het super gedetailleerde Melkmeisje van Johannes Vermeer en de kinderen mochten specerijen ruiken die in de Gouden Eeuw gekocht werden in het verre oosten. Natuurlijk had iedereen zich vooral verheugd op De Nachtwacht. Het kunstwerk van Rembrandt van Rijn was slechts deels te zien omdat er een glazen kooi omheen gebouwd was en met grote röntgenapparaten onderzoek naar werd gedaan. Over dat onderzoek werd dan wel weer veel indrukwekkends verteld.

Tijdens het bezoek kregen de leerlingen slechts een paar hoogtepunten uit de collectie van het indrukwerkkende museum te zien. Ze wilden allemaal nog lang niet terug naar huis, maar ze werden na twee uren toch weer uitgezwaaid door de leuke museumdocenten.
“Ik wil zeker nog een keer terug naar het Rijksmuseum” zeiden verschillende leerlingen. “Er was zoveel moois te zien. En er werden zoveel mooie verhalen verteld!” Ieder kunstwerk was weer een heel nieuw verhaal.
Thema kunst op OBS de Kromme Akkers
Het bezoek aan het Rijksmuseum maakt deel uit van thema ‘kunst’ waar de leerlingen de komende weken veel over leren tijdens de zogenoemde 4xWijzer-lessen. 4xWijzer is een lessenmodel waarin kinderen op basis van een thema autonoom aan de slag gaan. Ieder kind mag daarin zijn eigen werkvorm kiezen en formuleert zijn eigen vraagstuk en werkt toe naar zijn eigen resultaat.