
Glaskunstenaar Koos Bladt (1957) woont en werkt in Garnwerd, Groningen. Wie is hij, en wat maakt hij? In dit ± 15 minuten durende filmportret staat Koos zelf in het licht.
Het filmportret van Koos Bladt en de aflevering van Denkend aan Holland met André van Duin en Janny van der Heijden zijn te bekijken op:
http://www.boekeniersgarnwerd.nl/in-beeld/
Voor de Gört interviewde Marian Kielema Koos in zijn atelier:
In de schijnwerper
Tekst: Marian Kielema
Glaskunstenaar
Koos Bladt woont al 25 jaar met veel plezier aan de Hunzeweg. En sinds vijf jaar heeft hij een atelier en winkeltje bij zijn huis, waar hij woondecoraties van glas maakt, tentoonstelt en verkoopt, zoals schalen, lampen en objecten voor in de tuin. Zijn atelier heet BelaGlaso, en dat betekent mooi glas. Op een zondagmiddag bezoek ik Koos in zijn atelier en praat met hem over zijn liefde voor glaswerk, hoe hij werkt en wat hem inspireert.
‘Glaswerk maken is vooral precisiewerk, uitrekenen op welke temperatuur de oven moet en veel uitproberen’, begint Koos Bladt zijn verhaal. Zijn eerste oven kocht hij circa vijf jaar geleden nadat hij op een kunstmarkt in Haren was geweest. Hij was onder de indruk van twee glaskunstenaars die daar stonden. De werken waren prachtig en hun verhalen raakten hem. Een glazenier in Groningen leerde hem de basisprincipes van het werken met een glasoven en toen ging Koos experimenteren. ‘Mijn werken maak ik door glas te smelten in de oven, de techniek heet glass fusing’, vertelt Koos, ‘er is veel materiaal verloren gegaan in het begin. Het vraagt geduld en oefening om de juiste temperaturen te vinden voor het beste resultaat.’ Het glaswerk is erg gevarieerd. Er is vrolijk gekleurd werk in allerlei kleurschakeringen en vormen en strak glaswerk, dat oogt als gemaakt van klei. Koos: ‘Ik ben nu bezig met een nieuwe serie schalen in roodzwart kleurvarianten. Het worden strakke vormen.’ Hij vindt het leuk om met deze strakke vormen en kleuren te experimenteren, het vraagt om een aparte techniek.

Bij de andere stijl wordt hij geïnspireerd door het licht en de lichtinval en wat het licht doet met het werk. Koos: ‘Af en toe maak ik werk in opdracht. Zo heb ik voor een glasbedrijf een werk gemaakt in de kleuren van hun logo. En samen met een klant de kleurschakeringen bepaald voor een object die ik voor haar dochter en aanstaande schoonzoon heb gemaakt als huwelijkscadeau. Erg leuk om te doen. Vooral omdat je je klanten zo blij ziet met het resultaat.’ Sinds een jaar is de oude schuur waar Koos werkte en zijn werk tentoonstelde en verkocht uitgebreid. De voormalige schuur is omgetoverd in een prachtig winkeltje met glazen vitrines vol schalen en objecten in uiteenlopende kleuren en vormen. De nieuwe aanbouw is zijn werkplaats geworden, waar nu voldoende ruimte is voor de oven, de werkbank en al zijn materialen. Het is nu zelfs mogelijk om de kinderen van de basisschool uit te nodigen. Koos: ‘Met de school heb ik de afspraak dat ik jaarlijks een workshop geef. De kinderen zijn enthousiast en vinden het prachtig om met glas aan het werk te gaan.’ De mensen weten Koos te vinden. Vooral in de zomer is er veel aanloop van toeristen. Koos vindt het erg leuk dat dorpsgenoten werk van hem kopen. Zijn werken staan her en der in Garnwerd.
Elk jaar gaat Koos naar een aantal kunstmarkten en exposeert hij op diverse plekken. Hij houdt het beperkt, want het is veel werk. Vooral omdat glaswerk erg kwetsbaar is. Het is leuk om je werk en je variatie in werk te laten zien en te verkopen. Hij heeft een aantal jaren terug deelgenomen aan een internationale glaswerkbeurs in Tubbergen. ‘Je ontmoet zo andere glaskunstenaars’, zegt Koos, ‘het is fijn om kennis er ervaring met elkaar te delen, vooral omdat er geen opleiding in de buurt is.’ En nu, slechts vijf jaar later, is hij gevraagd om volgend voorjaar deel te nemen aan een expositie in een beeldentuin in Dalfsen samen met professionele glaskunstenaars. Koos: ‘Ik zie me zelf als een goede amateur en dat ik mijn werken nu samen met professionals tentoonstel vind ik een hele eer. Daar ben ik trots op.’ Hij is gevraagd om vijf tot tien werken te leveren voor de beeldentuin die gedurende enkele maanden wordt ingericht met glaswerken. Er is dus werk aan de winkel, want er moet ook voldoende materiaal zijn voor zijn eigen tuin.
Het atelier BelaGlaso is de komende maanden gesloten. Begin maart 2023 gaan de deuren weer open en bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen.