Garnwerd Grandioos: terugblik zaterdag 8 juli (+ foto’s!)

Het was alweer vroeg dag in Garnwerd. In de feesttent werd alles klaar gezet voor de brunch en de eerste standhouders van de braderie reden het dorp al binnen. Rond 11 uur kwamen de kinderen en hun ouders de tent binnenlopen. De tafels waren prachtig gedekt, er lagen heerlijke broodjes, stonden de nodige potten met allerlei zoetigheid en er was kaas en ham. Ook konden de jongens en meisjes kiezen uit verschillende soorten fruit. Na de brunch gingen de kinderen er weer vandoor. Het springkussen lokte en de kermis was toch ook alweer bijna open.

Gelukkig viel er alleen in de ochtend regen en werd het steeds beter weer toen de braderie om 13.00 uur begon. Meer dan 30 kramen waren er ingericht met een veelzijdig aanbod van sieraden, tupperware, snoepgoed, kazen, speelgoed, sjaals, haakbenodigdheden tot kleding. Ook was er een kraam waar de spullen gratis meegenomen konden worden. De Garnwerder Free Bikers waren als vanouds aanwezig en boden voor een zacht prijs ritjes aan op een trike. De opbrengst daarvan was bestemd voor de Stichting Oxalis Deppei 4 Kids, een stichting met als doel om kinderen die door ziekte, misbruik of mishandeling beschadigd zijn weer een lach op hun gezicht te geven.

Na vele jaren terug in het programma, de zeskamp voor de jeugd van 12 tot 18 jaar. Twee teams met enthousiaste en fanatieke jongens en meiden waren er klaar voor. De eerste opdracht bleek na afloop ook direct de moeilijkste te zijn geweest. Hoe zorg je er voor dat slechts één persoon de grote houten driehoek aanraakt en dat je ook nog vooruit komt? Dat bleek voor het team van Gijs een bijna onmogelijke opgave. Het team van John had ineens de juiste techniek te pakken, en wilde het andere team zo graag inhalen dat ze daarom het water maar ingingen. Bij de volgende hindernissen, waaronder op lange houten skiën zo snel mogelijk met z’n drieën vooruit komen en een teamlid op een brancard vervoeren die als enige iets kan zijn, werd er fanatiek gestreden tussen de teams. Soms behaalde een team net de overwinning, en vroeg het andere team zich toch af of zij niet toch de eersten waren. De laatste hindernis bleek vooral erg leuk te zijn. Hoe loop je zo snel mogelijk over het water heen zonder nat te worden? Een jongen wist de hindernissen op het water zowel heen als terug te bewandelen en kwam droog over. Een spannende zeskamp waarvan maar één team de winnaar kan zijn. Het team van Gijs bleek toch de beste van de twee!

In de vroege avond liepen de eerste mensen richting de weilanden net buiten het dorp, waar het luchtspektakel begon. Vorig jaar moest het worden afgelast vanwege de harde wind. De wind was dit jaar gunstig. Er hadden zich veel mensen aangemeld voor een tocht met een luchtballon. Er stegen maar liefst drie luchtballonnen op. Als je mee wilde met een ultra light vliegtuigje moest je er snel bij zijn. De piloot van het vliegtuigje had het druk. Er moesten zelfs mensen teleurgesteld worden. Volgend jaar hebben ze misschien weer een kans.

En dan, als het donker begint te worden, stroomt de tent weer vol. Het is tijd om mee te zingen en natuurlijk te dansen op de muziek van de top cover feestband Hooked on Red. Al eerder speelden ze de sterren van de hemel tijdens een editie van Garnwerd Grandioos. En nu zijn ze terug, en dat hebben we geweten ook.

(door: Marian Kielema)

Reacties zijn gesloten.