Garnwerd Grandioos: 7e editie Braggeltocht + foto’s

De Braggeltocht zit er weer op. Circa 1000 mensen van alle leeftijden liepen met blije gezichten door de sloten, sprongen in de modder of lieten zich van een touw naar beneden vallen. Aan de kant stonden nog meer mensen naar dit prachtige modderspektakel te kijken. Gisteren, zaterdag 8 juli, was er al een groot aantal vrijwilligers in de weer om alle hindernissen uit te zetten voor de braggeltocht. Het moest natuurlijk wel weer een beetje anders dan de voorgaande jaren. Dat vraagt om een goede voorbereiding. Natuurlijk werd de tocht weer voorgelopen. Je wilt als organisatiecomité dat alles goed voorbereid is, er doen tenslotte wel 1000 mensen mee. De nieuwkomers van het organisatiecomité, Martina Spriensma en Guido Horst, werden uitgedaagd om dit keer de tocht voor het eerst te lopen. Dat deden ze maar al te graag. De tocht werd door hen, na een kleine aanpassing in één van de hindernissen, goedgekeurd. Niets stond de tocht meer in de weg.

De vrijwilligers waren vanmorgen alweer op tijd in de tent voor de laatste instructies en gingen vervolgens aan de slag met de laatste voorbereidingen. Vanaf 12.00 zaten de vrijwilligers klaar achter de inschrijftafels. De eerste deelnemers liepen de tent al binnen. Ze hadden er zin in. Veel deelnemers hebben al meerdere jaren mee gedaan met de braggeltocht. Het is zo leuk dat ze eigenlijk geen jaar willen missen.

Het enthousiasme om mee te doen lijkt elk jaar weer groter te worden. De eerste starters zijn altijd de wedstrijdlopers. Plezier, en ook de snelheid, is voor hen van belang. In totaal waren er dit jaar 22 wedstrijdlopers, waarvan er acht onder de 18 jaar.
Net als vorig jaar was Jurgen Guikema de snelste loper. Hij liep de tocht in 17 minuten en 6 seconden. Slechts een paar seconden later eindigde Martin van der Spoel op de tweede plaats. Hij liep de tocht in 17 minuten en 11 seconden. Jurgen moest net voor de finish nog even een sprintje trekken, omdat Martin wel erg dichtbij kwam. Als derde eindigde bij de heren Menno Dijkstra. Ook hij liep de tocht nog binnen de 18 minuten (17:47 minuten). Als eerste dame kwam Noortje Roggeveld over de finish. Nog maar 14 jaar, en dan al zo goed lopen. Ze liep de tocht in 26 minuten en 31 seconden. Op de tweede en derde plaats eindigden Naomi Plaisier (32:28 minuten) en Anouk Rozema (32:30 minuten). Geen prijs, maar wel het vermelden waard. Als vierde kwam de 13-jarige Camiel Hoekstra over de finish met een tijd van 23 minuten en 18 seconden.
Of al deze lopers ook wedstrijdslopers waren, is nog wel een vraag. Een aantal wedstrijdlopers had de finish nog niet bereikt, toen de eerste recreatielopers al aankwamen.

Tijdens de braggeltocht was er volop muziek. Op het podium waar de lopers onder door gingen, trad zangeres Kimberley op. De lopers en de kijkers zongen volop met haar mee. Het dweilorkest De Post its verwelkomde iedereen op de Hunzeweg. Onderweg kon je ook nog op de foto. Een fotograaf stond vlakbij de school klaar met zijn camera. De laatste lopers kwamen rond 16.45 uur het dorp weer binnen lopen.
De grote douche stond weer klaar, en bij het restaurant Garnwerd aan Zee kon je zo het Reitdiep in lopen om weer een beetje schoner te worden.

Het was prachtig weer dus lopers en kijkers genoten nog heerlijk na op het terras of gingen nog even naar de kermis. En dan zit de 7e editie van de Braggeltocht er weer op.

Vanavond om 20.00 uur begint het slotfeest in de tent: Swingen in Garnwerd met Hollandse muziek.

Zie foto’s hier onder; ook mooie foto’s gemaakt? stuur ze naar foto@garnwerd.eu, dan zetten we ze er bij

(door: Marian Kielema)

 

Reacties zijn gesloten.