Garnwerd Grandioos 2017; terugblik vrijdagavond 7 juli

De vrijdagavond van Garnwerd Grandioos is flink op de schop gegaan voor dit jaar. Niet alleen werden keukentalenten met elkaar gedeeld maar ook de creatieve en muzikale talenten vlogen ons om de oren.
De avond begon met een hartelijke ontvangst door het organiserend comité, onder wie de inmiddels oud Garnwerder Frank Schuiten. De burgemeester was gevraagd om een welkomstwoord te spreken en het buffet te openen, wat hij kort en bondig deed. Veel Garnwerders hadden hun best gedaan in de keuken om allerhande lekkernijen te delen met hun dorpsgenoten.  Tijdens het eten en de toetjes bracht 2Tone al goed de sfeer in de tent met hun mooie muziek.

Na een toegift, en nog eentje voor het uitzinnige publiek kon de talentenshow van start gaan. Voor de gelegenheid hadden Ariël en Ursula hun schubben afgeworpen en  presenteerden ze als Gerro en Anita de avond. Inmiddels was de spanning bij de deelnemende kinderen (en hun ouders) behoorlijk toegenomen. Maar eerst moest de jury nog worden voorgesteld, deze bestond uit de nationale beroemdheden Barbie, Hans Klok en ome Kor.

Als eerste act van de avond (en het is altijd moeilijk om de openingsact te zijn!) traden Auke en Stefan op met een door henzelf geschreven toneelstuk over een bezoek aan oma. Dat oma’s soms zelf de dingen doen die ze hun (klein)kinderen verbieden werd grappig uitgebeeld door deze twee jonge acteurs. De jury was lovend.

Hierna kwam er een redelijk niet te volgen act van het duo Joost en Vincent. Iets met een draaischijf en vieze snoepjes waar de jury tot ieders plezier het slachtoffer van was. De ‘vrijwilligers’ uit de zaal hadden meer geluk! In de woorden van juryvoorzitter ome Kor: deze act was gewaagd, maar geslaagd! Barbie vond het maar vies.

Obbe en Robin brachten een goed doordachte ode aan Star Wars, met een combinatie van gitaarmuziek, maskers en een gevecht met lichtsabels.

Fenke en Irza bouwden het podium om tot een dakterras waar ze een mooie dansact uitvoerden.  Echte artiesten laten zich niet zomaar uit het veld slaan en dat was te merken toen de muziek uitviel: de jonge dames rondden hun optreden zeer professioneel af. Dat ontging de jury niet!

Odile en Margje maakten muziek op dwarsfluit en keyboard, en trakteerden ons daarbij ook nog eens op atletische acrobatiek. Een zeer gevarieerd optreden dat vooral bij Hans Klok in de smaak viel.

Ter plekke was er nog een aanmelding van Marieke: zij bracht geheel a capella de hit Love yourself van Justin Bieber, een mooie prestatie.

Na dit optreden was het nagelbijten tot de jury met hun oordeel kwam en hoewel iedereen eigenlijk gewonnen had waren er maar drie prijzen uit te reiken.

Derde werden Obbe en Robin (Star Wars); tweede Odile en Margje (muziek en acrobatiek) en eerste werden Fenke en Irza (Dakterras).

 

In de korte pauze van ongeveer drie uur vanwege technische storingen konden we ons voorbereiden op de talenten van de volwassenen. En dat hebben we geweten.

Anita en Gerro wisten de tent goed op te warmen met de hit Leef van Dré Hazes Junior, visueel ondersteund door de pomponettes en iemand in een geel geruite jas die de tekst wel kende maar er niet naar handelde. Heel verwarrend.

Meer Hazes kwam uit de keeltjes van Robbie Timmer en Martin Noorda: de tranentrekker De Vlieger zorgde voor een hartverwarmend meezingmoment, zodat je de mensen die op het podium stonden niet meer kon horen. En dat was maar goed ook.

Hans Klok stelde voor om voor de vocale ondersteuning in het vervolg helium te inhaleren.

Spectaculair was de terugkeer van de Dorpsluu op het podium. Na decennia met elkaar in onmin te hebben geleefd hebben ze speciaal voor deze talentenjacht hun geschillen opzij gezet om hun hit In de Gört opnieuw te vertolken. Dat mag wel in de krant, en dat komt het ook.

Geheel onvrijwillig maar daarom des te dapperder was het optreden van Mireille die als een ware Justine Bieber Love yourself zong. Op een of andere manier was er meer muziek dan tekst aan het eind van het nummer maar gelukkig sprong Gerro op het podium om Mireille te redden. Ome Kor prees Mireille om haar stemvastheid ondanks de zenuwen.

Ondertussen niet van het podium te slaan waren de Dorpsluu. Voor hun tweede optreden waren de heren gekleed in weinig verhullende zwemkleding. We hebben meer kunnen zien dan ons lief was maar het optreden was een groot succes. De lofzang op het Pierenbad was niet geschikt voor iedereen, of überhaupt niet te verstaan – gelukkig komen alle teksten jawel, In de Gört.

De jury had ongeveer twee weken nodig om tot een uitslag te komen, en deze luidde als volgt: op de derde plek Mireille, tweede plek Dorpslui met het Görtlied en als eerste zijn geëindigd: de Dorpslui met Het Pierenbad.  Iets zegt me dat we voorlopig niet van de Dorpsluu af zijn. En dat is geen straf.

Reacties zijn gesloten.