Drukke en gezellige burendag in Garnwerd!

Prachtig weer, lekkere koffie, heerlijke taarten en gezelligheid alom op de drukbezochte burendag in Garnwerd.

‘Burendag’ met een knipoog, want Garnwerd kunnen we natuurlijk als één grote buurt beschouwen.
Na een tijd van beperkingen hadden de Garnwerders er duidelijk behoefte aan elkaar weer eens te zien en te spreken. Dat kon, op het voetbalveldje, waar ruimte genoeg was om op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven.

Om 9.30 uur fietste dorpsomroeper Nynke met een bel door het dorp om iedereen op te roepen naar de burendag te komen, die om 10.00 uur begon.

Erg leuk was dat er ook veel nieuwe dorpsgenoten waren om kennis te maken met de andere Garnwerders. Onverwacht bezoek was er van wethouder Geertje Dijkstra.

Na een halfuurtje inloop met koffie, thee, taart, gesprekken en swingende muziek van Vrij Jazzie werd iedereen welkom geheten door de voorzitter van de dorpsvereniging, Liesje Faber.

Daarna was er een quiz waarin de kennis van het dorp en zijn historie werd getoetst. Garnwerdkenner Pieter van Dijk was de quizmaster.
Toen drie teams met hetzelfde aantal punten als eerste eindigde, had hij een originele manier bedacht om te bepalen wie de 1e, 2e en 3e prijs verdienden. In de tijd van het scheepsjagen wachten gegadigden in Garnwerd op een kans om zo’n trekklus te bemachtigen (19e eeuw). Om te bepalen wie de klus kreeg werden 5 houten messen opgegooid met zwarte en witte helften. Wie de meeste witte helften boven had mocht het schip over het Rietdiep ‘optrekken’ naar de stad Groningen. Pieter had 5 houten messen meegenomen en zo werden de prijswinnaars bepaald. De prijzen waren producten uit de streek: kaas, honing en Reitdiepaardappelen.

Na een tweede koffieronde, nog een poosje nakletsen en genieten van Vrij Jazzie ging iedereen voldaan naar huis.

Aan de burendag werkten veel Garnwerders mee: 10 taartenbakkers, een grote opbouw- en afbreekploeg, en diverse mensen die hand- en spandiensten verleenden. En dat is Garnwerd: samen de schouders eronder zetten! Iedereen heel erg bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.