Draai je mee? Een kennismaking met het molenaars ambacht

We hebben in Groningen een rijke historie wat betreft molens; er stonden ooit ongeveer 1200 molens in onze provincie. Veel zijn er helaas verdwenen, maar gelukkig zijn er ook nog een aantal bewaard gebleven. Die zijn vaak gerestaureerd en nog volledig in bedrijf. Op veel daarvan werken vrijwillige molenaars. Wat komt er nu kijken bij het ambacht van de vrijwillige molenaar? De molenstichting Winsum laat je kennismaken met het molenaars ambacht.

Leerdoelen
Na deze cursus krijg je een beeld van het molenaars ambacht en je hebt lokale molens en de vrijwillige molenaars leren kennen. Je maakt kennis met verschillende vaardigheden binnen het molenaars ambacht. Zoals: de molen op de wind zetten (“kruien”), het wiekenkruis in beweging zetten (“de vang lichten”) en het wiekenkruis weer tot stilstaan brengen (“vangen”). Je leert over het maal- en pel proces en hoe een poldermolen water verpompt. Je gaat zelf op windkracht zakken graan omhoog hijsen.

Programma

Ochtend 1 Een introductie in de molen.

Vrijwillig molenaar Alex Buist neemt je mee in Molen de Meeuw in Garnwerd. Je krijgt een rondleiding door de molen en hij legt je in de basis uit hoe een molen werkt. Basisbegrippen die worden behandeld zijn: zelfzwichend, oud hollandse ophekking en kruien. We gaan zelf de molen op de wind zetten (kruien) en op windkracht zakken graan hijsen.

Ochtend 2 Techniek

Vrijwillig molenaar Martijn Scholte heeft Molen de Vriendschap in Winsum onder zijn hoede. Martijn is tevens molenbouwer van beroep, dus hij weet van de hoed en de rand wat betreft de techniek van de molen.

Op deze ochtend gaan we dan ook wat dieper in op de werking van de molen: wat voor houtsoorten worden er gebruikt voor de verschillende onderdelen van de molen, welke overbrengingen zijn er. Tot slot wordt ingegaan op de verschillende molenstenen die kunnen worden gebruikt.

Ochtend 3 Maal- en pelproces

Vrijwillig molenaar Janko Doornbos is oudgediende op molen de Jonge Hendrik in Den Andel. Hij vertelt je alles over het pellen van gerst. Je gaat zelf hopelijk ook pellen! Maar dan moet er wel minimaal windkracht 6 staan (het kan daarom zijn dat we gaan schuiven met deze datum, als er kans is op flinke wind zodat er gepeld kan worden).

Ochtend 4 Poldergemaal

Vrijwillig molenaar Catrienus Rouwé bestiert poldermolen de Zilvermeeuw in Onderdendam. Een poldermolen of molengemaal is een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verplaatst. Een heel andere tak van sport. Op deze ochtend alles over de techniek en de historie van de poldermolen. Maar ook over het weer; hoe kun je de lucht lezen, wat zijn de eigenschappen van de verschillende windrichtingen.

Data en tijden
6, 13, 20, 27 november van 09.30 uur – 12 uur

Locaties
Molen de Meeuw, Garnwerd
Molen de Vriendschap, Winsum
Molen de Zilvermeeuw, Onderdendam
Molen de Jonge Hendrik, Den Andel

Minimum aantal deelnemers: 4

Maximum aantal deelnemers: 8

!Deelnemers moeten minimaal 16 jaar zijn om deel te kunnen nemen!

Aanmelden kan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.